Над 400 непридружени деца бежанци са влезли у нас от началото на годината

416 деца без родители и близки са влезли нелегално в страната ни от началото на годината по данни на МВР. България е сред европейските държави, в които са настанени най-голям брой непридружени деца бежанци. Днес беше открита сигурна зона за такива деца в най-големия у нас Регистрационно-приемателен център за бежанци в град Харманли.

12-годишният Мохамед от Сирия е едно от стотиците деца, преминали границата без семейството си. От 6 месеца той е в центъра в Харманли.

„Дойдох тук с група хора, бях сам, без моето семейство. Правих събиране на семейство и чакам съгласие за събиране и идва моето семейство тук“, разказа Мохамед Али.

В защитената зона сега са настанени 50 деца. Голяма част от мигрантите влизат у нас без документи, а да се установи личността им не е лесно. Често младежите се представят за ненавършили 18 години.

„Изключително трудно е установяването точно на това обстоятелство, дали едно лице е нeпълнолетно или не, тъй като отговорността е различна“, заяви Калин Стоянов, служебен вътрешен министър.

„При съмнение за тяхната самоличност се назначава експертиза в медицинския институт на МВР. По костните показатели на китката може да се определи приблизително възрастта на лицето“, каза Николай Николов, директор „Миграция“ в МВР.

12 000 са гражданите на трети страни, направили опит за незаконно преминаване на границата от началото на годината, за същия период на миналата година – те са 42 000. Въпреки че намаляват, предизвикателствата пред страната ни остават, особено след приемането на новия пакт за миграция.

„С пакта се поставят още по-сериозни условия пред страната, защото тук на границата ще трябва да бъде извършено на практика всичко – от идентификацията на влизащите мигранти до евентуално тяхната ревизия“, заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Според Йотова принципът на солидарност и релокация няма да проработи и немалко държави ще предпочетат да платят сума в европейския бюджет, вместо да приемат мигранти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg