Над 130 дела са образувани за изборни нарушения, петима са с обвинения

0

О т началото на предизборната кампания до 13:00 часа днес са образувани общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите във връзка с изборите за 49-о Народно събрание, съобщава прокуратурата.

Образуваните производства, свързани с вота в Апелативна прокуратура – София са 43; в Апелативна прокуратура – Бургас – 29; в Апелативна прокуратура – Пловдив – 18; в Апелативна прокуратура-Варна – 28; в Апелативна прокуратура-Велико Търново – 15. Повдигнати са обвинения на петима души.

От прокуратурата допълват, че граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани на интернет страницата на прокуратурата. Също така отбелязват, че функционира Националното междуведомствено звено, което координира дейността на Прокуратурата и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.

БТА припомня, че към 13:00 часа на 01.04.2023 г. в прокуратурата са били образувани общо 760 преписки, от които 122 досъдебни производства, за нарушения на политическите права на гражданите във с парламентарните избори.

Заради заснемане с телефон: Анулираха вота в една от секциите в Брюксел

МВР с последна информация за изборната обстановка в страната

Източник: vesti.bg