Наводненията в Югоизточна Турция: Има загинали и хора в неизвестност (СНИМКИ)

1

Ч етиринайсет души са загинали и петима са в неизвестност при наводненията в силно засегнатите от унищожителните земетресения окръзи Шанлъурфа и Адъяман, Югоизточна Турция, съобщи в сряда турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от Анадолската агенция, предаде БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Бедствие в Югоизточна Турция: Наводненията взеха жертви

Той посочи, че при пороите в Шанлъурфа са загинали 12 души, а в Адъяман – двама.

Продължават усилията на спасителните екипи за издирването на петима изчезнали, добави Сойлу.

Министърът на вътрешните работи, турският министър на земеделието и горите Вахит Киришджи, министърът на финансите и държавната хазна на Турция Нуреддин Небати, които са в зоната на бедствието, направиха съвместно изявление във връзка с поредната трагедия в Югоизточна Турция.

Веднага започнаха и работите по оценка на щетите, каза той.

Нанесени са щети в къщи и апартаменти. Представили сме на президента това, което ви споделихме сега, и получихме необходимите указания. Продължава и работата ни по разчистване след земетресенията. Ще продължим да бъдем до нашите съграждани, каза министърът на вътрешните работи, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Тези географски зони крият определени рискове. Усещаме и глобалните климатични промени, каза на свой ред министърът на земеделието и горите Вахит Киришджи.

За два дни в Шанлъурфа паднаха два пъти повече валежи от средното.

Това е извънредна ситуация. Същевременно този географски район е от стратегическо значение за селското стопанство. Опитваме се да предприемем мерки за свеждане до минимум на щетите върху селскостопанската продукция, каза той.

Нуреддин Небати също посочи, че Турция е изправена пред бедствие, каквото досега не е виждано в тези земи.

Министърът на финансите добави, че скоро държавата ще започне да изплаща средства на хората с жилища, на които са нанесени материални щети при наводненията.

По информация на Анадолската агенция продължават и усилията на спасителите в Шанлъурфа да евакуират хора, блокирани в различни сгради след наводненията.

От Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) обявиха, че проливните дъждове в пет окръга в района ще продължат.

Наводнения и порои в Южна Турция, има загинали (ВИДЕО)

Източник: vesti.bg