Наводненията в Китай: Расте броят на жертвите и изчезналите

0

В Североизточен Китай продължават да се изсипват валежи след преминаването на тайфуна „Доксури“, като властите съобщават за още загинали и изчезнали, както и за хиляди евакуирани, предаде Ройтерс.

Според държавните медии един човек е загинал, а петима са изчезнали в град Шулан в провинция Цзилин, където валежите продължават вече пети ден.

Над 14 300 души са били евакуирани от града, чието население надхвърля 700 000. До онзи ден следобед средното количество на валежите в града е достигнало 111,7 мм. 

Най-малко 21 ранени след силно земетресение в Източен Китай

Китай се бори с рекордни валежи в някои райони, докато други страдат от тежки горещини и суша, които застрашават реколтата.

При наводненията край Пекин и в съседната провинция Хъбей тази седмица загинаха най-малко 22 души.

В североизточната провинция Хейлунцзян, която е известна като „голямата северна житница“ на Китай, дъждовете наводниха ферми и улици, което доведе до евакуацията на хиляди хора.

В град Шанчжъ проливните дъждове превърнаха пътищата в реки и наводниха хиляди домакинства.

Националните органи за извънредни ситуации съобщиха, че има опасност 25 реки в Хейлунцзян да прелеят. В провинцията са изпратени спасителни екипи.

В Харбин, столицата на Хейлунцзян, се е наложило да бъдат евакуирани повече от 53 000 души, тъй като многобройните водохранилища и реки са надхвърлили безопасните си нива. Водната стихия е засегнала и около 41 600 хектара земеделски площи.

В град Юйшу в провинция Цзилин наводненията наложиха евакуацията на около 19 000 души.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *