Мъжът, изгорил Корана в Швеция: Ще го направя отново

4

И ракчанинът, който изгори страници от екземпляр на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм, заяви, че е готов отново да го направи през идните десет дни, предаде Франс прес.

„До десет дни ще изгоря иракското знаем и Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм“, заяви 37-годишният Салуан Момика пред шведския всекидневник „Експресен“.

Изгориха Корана пред джамия в Стокхолм

Той заяви, че си дава сметка какво предизвиква с действията си и че вече е получил „хиляди смъртни заплахи“.

В сряда Момика изгори страници от екземпляр на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм, на първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрам. Действията на иракчанина провокираха възмущение в ислямския свят. 

Демонстранти проникнаха вчера за кратък период от време в шведското посолство в Багдад, в знак на протест срещу акцията в Швеция, която бе разкритикуван от голям брой ислямски страни.

Шведската полиция даде разрешение за провеждането на акцията с аргумента, че няма достатъчно основания за забраняването ѝ от гледна точка на риск за обществената сигурност.

Разследване за реч на омразата в Швеция, след като иракчанин запали Корана

След това обаче шведските власти предявиха обвинение срещу извършителя на демонстрацията в подбуждане към омраза.

Подобни акции са били провеждани в миналото в Швеция и в други европейски страни, понякога по инициатива на крайнодесни екстремисти, което е водело до демонстрации и дипломатическо напрежение, отбелязва Франс прес.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *