Мъжете ловуваха, а жените гледаха децата…или не?

0

П раисторическите мъже са ловували, а праисторическите жени са гледали децата и са събирали растения. Поне това е стандартният разказ, написан от и за мъжете, като се изключват жените.

Идеята за „мъжа ловец“ е дълбоко застъпена в антропологията, убеждавайки хората, че ловът ни е направил хора, само мъжете са ловували и следователно еволюционните сили трябва да са действали само върху мъжете. Такива изображения се срещат не само в медиите, но и в музеите и в началните учебници по антропология.

Често срещан аргумент е, че сексуалното разделение на труда и неравномерното разпределение на властта съществуват днес; следователно те трябва да са съществували и в нашето еволюционно минало. Но това е просто история без достатъчна доказателствена подкрепа, въпреки широкото ѝ разпространение в дисциплини като еволюционната психология.

Все повече физиологични, анатомични, етнографски и археологически доказателства сочат, че жените не само са ловували в еволюционното ни минало, но и че може би са били по-подходящи за такава дейност, зависеща от издръжливостта.

Кара специализира във физиологията на хората, живеещи в екстремни условия, като използва изследванията си, за да реконструира как нашите предци може да са се адаптирали към различни климатични условия. Сара изучава здравето на неандерталците и ранните съвременни хора и прави разкопки в техните археологически обекти:

„Не е необичайно учени, които се опитват да включат приноса на всички индивиди, независимо от пола и рода, в реконструкциите на нашето еволюционно минало – да бъдат обвинявани в пренаписване на миналото, за да изпълнят политически коректна, „woke“ програма. Действителните доказателства обаче говорят сами за себе си: В епохата на палеолита, продължила отпреди 3,3 милиона години до преди 12 000 години, не е имало полови трудови роли. Историята е написана в човешките тела, както сега, така и в миналото“.

11 древни мистерии, на които все още нямаме отговор

„Ние признаваме, че биологичният пол може да бъде определен с помощта на множество характеристики, включително хромозоми, гениталии и хормони, всяка от които съществува в определен спектър. Социалният пол също не е бинарна категория. Когато обсъждаме физиологичните и анатомичните данни, използваме термините „жена“ и „мъж“, тъй като в научната литература обикновено се използват именно тези термини.“

Един от основните аргументи, изтъкван от привържениците на идеята за „човека ловец“, е, че жените не биха били физически способни да участват в дългите и трудни ловни излети в еволюционното ни минало. Но редица характеристики, свързани с жените, които осигуряват предимство при издръжливост, говорят за друго.

Всички човешки тела, независимо от пола, имат и се нуждаят от хормоните естроген и тестостерон. Средно жените имат повече естроген, а мъжете – повече тестостерон, въпреки че има големи различия и припокриване.

Тестостеронът често получава цялата заслуга, когато става въпрос за спортни успехи. Но естрогенът – технически естрогенният рецептор – е много древен, възникнал някъде преди 1,2 милиарда до 600 милиона години. Той предшества съществуването на половото размножаване с участието на яйцеклетка и сперматозоид. Рецепторът на тестостерона е възникнал като дубликат на естрогенния рецептор и е само наполовина по-стар. В този смисъл естрогенът, в многобройните си форми и всепроникващи функции, изглежда необходим за живота както на жените, така и на мъжете.

Естрогенът влияе върху спортните постижения, особено върху издръжливостта. По-голямата концентрация на естроген в организма на жените вероятно дава предимство на издръжливостта – способност да се тренира по-дълго време, без да се изтощава.

Естрогенът сигнализира на тялото да изгаря повече мазнини – полезно по време на тренировка за издръжливост поради две основни причини. Първо, мазнините имат повече от два пъти повече калории на грам от въглехидратите. А метаболизмът на мазнините отнема повече време, отколкото на въглехидратите. Така че мазнините осигуряват повече енергия като цяло, а бавното им изгаряне осигурява устойчива енергия за по-дълъг период от време, което може да забави умората по време на дейности за издръжливост като бягането.

В допълнение към предимството на естрогена, жените имат по-голям дял мускулни влакна от тип I в сравнение с мъжете.

Това са бавно окисляващи се мускулни влакна, които предпочитат да метаболизират мазнини. Те не са особено мощни, но умората им отнема известно време – за разлика от мощните влакна тип II, които при мъжете са повече, но се уморяват бързо. Извършвайки едни и същи интензивни упражнения, жените изгарят 70 % повече мазнини от мъжете и, което не е изненадващо, са по-малко склонни към умора.

Естрогенът е важен и за възстановяването след тренировка. Интензивните упражнения или излагането на топлина могат да бъдат стресиращи за организма, предизвиквайки възпалителна реакция чрез освобождаване на протеини на топлинния шок. Естрогенът ограничава тази реакция, която в противен случай би възпрепятствала възстановяването. Естрогенът също така стабилизира клетъчните мембрани, които в противен случай биха могли да бъдат увредени или разкъсани поради стреса от физическото натоварване. Благодарение на този хормон жените претърпяват по-малко увреждания по време на физическо натоварване и следователно са способни на по-бързо възстановяване.

Жените в миналото вероятно са правили всичко, което са правили мъжете

Забравете за нуклеарното семейство на Семейство Флинтстоун с жена, която си стои вкъщи. Няма доказателства за тази социална структура или за полово разделени трудови роли по време на 2 милиона години еволюция за рода Homo до последните 12 000 години, с появата на земеделието.

Нашите братовчеди неандерталци, група хора, живели в Западна и Централна Евразия преди около 250 000 до 40 000 години, са образували малки, силно номадски групи. Вкаменелостите показват, че женските и мъжките индивиди са имали еднакви костни травми по телата си – признак на тежък живот при лов на елени, зубри и вълнести мамути. Износването на зъбите, което е резултат от използването на предните зъби като трета ръка, вероятно при задачи като дъбене на кожи, е еднакво видимо при женските и мъжките индивиди.

Тази картина не би трябвало да е изненадваща, когато си представим живота в малки групи. Всеки трябва да допринася за изпълнението на задачите, необходими за оцеляването на групата – най-вече за производството на храна и подслон и за отглеждането на деца. Отделните майки не са единствено отговорни за децата си; при фуражките цялата група допринася за грижите за децата.

Може да си представите, че тази единна трудова стратегия тогава се е променила при ранните съвременни хора, но археологическите и анатомичните доказателства показват, че това не е така. Горнопалеолитните съвременни хора, които напускат Африка и навлизат в Европа и Азия, показват много малко полови различия в травмите и износването на повтарящи се движения.

Това е и времето, когато хората въвеждат иновации в технологиите за лов като атласи, рибарски куки и мрежи, лъкове и стрели – облекчавайки част от износването на телата при лов. Неотдавнашен археологически експеримент установи, че използването на атласи намалява разликите между половете в скоростта на копията, хвърляни от съвременните мъже и жени.

Дори при смъртта не се наблюдават полови различия в начина, по който неандерталците и съвременните хора погребват своите мъртъвци, или в стоките, свързани с гробовете им. Тези индикатори за диференциран социален статус на половете се появяват едва със земеделието, с неговата стратифицирана икономическа система и монополизирани ресурси.

Всички тези доказателства сочат, че палеолитните жени и мъже не са заемали различни роли или социални сфери.

Критиците биха могли да посочат неотдавнашните популации от фуражири и да предположат, че тъй като те използват стратегии за препитание, подобни на тези на древните ни предци, техните полови роли са присъщи на начина на живот на ловците и събирачите.

Този подход обаче има много недостатъци. Фуражопроизводителите не са живи вкаменелости и техните социални структури и културни норми са се развили с течение на времето и в отговор на патриархалните земеделски съседи и колониалните администратори. Освен това етнографите от последните два века са донесли със себе си на терен своя сексизъм и той е повлиял на разбирането им за обществата на фуражопроизводителите. Например един скорошен повторен анализ показа, че 79 % от културите, описани в етнографските данни, включват описания на ловуващи жени; предишните интерпретации обаче често ги пропускаха.

Митът, че репродуктивните способности на жените по някакъв начин ги правят неспособни да събират каквито и да било хранителни продукти извън тези, които не могат да избягат, не само подценява палеолитните жени. Той подхранва разказите, че съвременните социални роли на жените и мъжете са присъщи и определят нашата еволюция. Нашите палеолитни предци са живели в свят, в който всеки в групата е бил сам за себе си, изпълнявайки множество задачи. Това не е било утопия, но не е било и патриархат.

Със сигурност е трябвало да се правят отстъпки за членовете на групата, които са били болни, възстановявали са се след раждане или са били временно нетрудоспособни по друг начин. Но бременността, кърменето, отглеждането на деца и менструацията не са трайно инвалидизиращи събития, както установиха изследователите сред живите агти от Филипините, които продължават да ловуват през тези периоди от живота си.

Предположението, че женското тяло е предназначено само за събиране на растения и отглеждане на деца, пренебрегва женската физиология и археологическите данни. Пренебрегването на доказателствата затвърждава един мит, който служи само за укрепване на съществуващите структури на властта.

По темата

Източник: vesti.bg