Мощно земетресение разтърси Филипините, има опасност от цунами

4

Земетресение с магнитуд 7,6 днес е разтърсило Минданао, Филипините, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс. След първоначалния мощен трус поредица от вторични трусове са ударили южния остров Минданао. Един от вторичните трудове е бил с магнитуд 6,4 по Рихтер.

Земетресението е било на дълбочина 63 километра, допълва сеизмологичният център.

Американската система за предупреждение за опасност от цунами съобщи, че има опасност от цунами в следствие на земетресението, която е принудила хората да избягат във вътрешността на страната. Все още няма съобщения за жертви и щети. 

По-късно американската служба за предупреждение за опасност от цунами съобщи, че вече няма опасност от цунами, предаде Ройтерс.

„Въз основа на всички налични данни… заплахата от цунами, свързано с това земетресение, вече е отминала“, заяви службата. „Възможно е да има незначителни колебания на морското равнище в някои крайбрежни райони“, добави тя.

В някои райони на Филипините и югозападното крайбрежие на Япония преди това се очакваше да бъдат засегнати от вълни цунами с височина метър или повече, отбелязва Ройтерс.

Източник: vesti.bg