МОСВ: Няма данни за замърсяване на Черно море

0

Н яма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море. Това сочат данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента, съобщават от МОСВ. Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва стабилно благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, уточняват от там.

На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България. Според данните няма притеснения в зоните за къпане, казват още от МОСВ.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория – Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. От МОСВ уверяват, че са в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Преди дни министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви, че от гледна точка на случилото се в „Нова Каховка“ няма основание да повдигаме темата за чистотата на морската вода. Казусът „Нова Каховка“ и екологичното унищожение на Украйна е много сериозен проблем, но той е на територията на Украйна, посочи той. 

По темата

Източник: vesti.bg