Молдова гони 45 руски дипломати и служители

28

М олдова е наредила на 45 руски дипломати и служители на посолството да напуснат страната „заради многобройни недружелюбни действия“, съобщи БГНЕС.

Проевропейското правителство на Молдова категорично осъди нахлуването на Русия в съседна Украйна и заяви, че Русия организира заговор за сваляне на сегашното правителство.

В разследване на молдовски медии, публикувано тази седмица, се твърди, че на посолството на Русия в Кишинев и на съседна сграда има 28 антени, които биха могли да се използват за шпионаж.

Откриха убит политически лидер на Приднестровието

„Четиридесет и пет дипломати и технически персонал ще трябва да напуснат преди 15 август“, заяви говорителят на външното министерство Игор Захаров за АФП.

След това решение „ще има по-малко лица, които се опитват да дестабилизират ситуацията в нашата страна“, заяви външният министър Нику Попеску в началото на заседание на правителството.

Дипломатическият корпус на Русия ще се състои от 10 дипломатически длъжности и 15 административни, технически и обслужващи длъжности „на принципа на паритета“, съобщиха от външното министерство.

Молдова забрани проруската партия

„Това решение идва в резултат на многобройните неприятелски действия спрямо Република Молдова… както и на опитите за дестабилизиране на вътрешната ситуация в нашата страна“, заяви то и добави, че посланикът на Русия в Кишинев е бил извикан.

От началото на войната в Украйна досега Молдова е изгонила двама руски дипломати, според Захаров.

Страната с население от 2,6 млн. души се намира между Украйна и членката на ЕС и НАТО Румъния.

Източник: vesti.bg