МОК изключи Русия от олимпийското движение

19

М ОК отстрани руския олимпийски комитет (РОК) от редиците си за неопределено време. Това обяви директорът по комуникациите в МОК Марк Адамс след днешното първо заседание на Изпълнителното бюро в Мумбай.

Причината е решението на РОК да приеме спортни организации от незаконно анексираните територии в Украйна. В съобщението на МОК се казва, че с признаването на олимпийски съвети от Донецка и Луганска народна републики, а също и от Запорожка и Херсонска области Русия е нарушила олимпийската харта.

МОК: Русия и Беларус няма да участват в Олимпиадата

„Решението РОК да приеме за членове тези олимпийски съвети е в разрез с олимпийската харта, защото с него се нарушава териториалната цялост на Украйна. Руският олимпийски комитет е отстранен с незабавно действие до следващо решение по въпроса. Той повече не може да действа като национален олимпийски комитет и да получава средства от МОК“, заяви Адамс.

Руската фигуристка оправда положителния си тест за допинг с лекарство на дядо си

По-рано президентът на олимпийския комитет на Украйна Вадим Гутцайт изпрати официално писмо до президента на МОК Томас Бах с молба на заседанието на Изпълнителното бюро да се разгледа въпросът за санкции срещу Русия заради привличането за членове на РОК на споменатите украински територии. Тогава Бах отговори, че МОК е започнал процедура по разследване и ще обсъди въпроса в Мумбай. Това стана още на първото заседание на ръководството на МОК.

Изпълкомът ще има заседания до събота включително, а от неделя до вторник в Мумбай ще е сесията на МОК, която трябва да реши въпроса със следващите домакини на олимпийски игри, както и с евентуалното допускане на руски и беларуски спортисти до Париж 2024 като неутрални.

Единственият коментар по темата днес бе на Марк Адамс, който каза:

„Препоръките (към международните федерации да допускат до свои състезания руски спортисти като неутрални – бел. ред.) остават в сила. МОК си запазва правото да вземе решение за допускане на руски спортисти на летните игри в Париж 2024 и на зимните в Кортина 2026 в необходимия срок“.

Източник: vesti.bg