Модернистичен фонтан предизвиква недоумение във Виена

Фонтан, открит през октомври във Виена, предизвиква недоумение, подигравки и гняв, предаде АФП.

„Къде е най-грозният фонтан в света? В Австрия!“, „Срам!“, „Какъв ужас!“, „Това шега ли е?“, са коментарите в социалните мрежи.

Мащабната творбата от сив бетон се състои от 33 фигури, сякаш изработени от малки деца, които обграждат струя вода.

Фонтанът е поръчан от Общината, за да бъде отбелязана 150-годишнината от снабдяването на града с изворна вода, с което Виена се гордее. Той беше открит тържествено на 24 октомври от кмета Михаел Лудвиг и от президента Александър ван дер Белен.

Виенският колектив „Гелитин“ печели конкурса с концепцията си, която „представя отговорността на обществото към водата, чиято защита е все по-важна“ при нарастващата суша.

Фонтанът обаче не допада на мнозина. В социалната мрежа Екс има коментари за контраста между него и неокласическия образец пред сградата на парламента. Текст на английски език колко е жалко, че „само това е направено срещу 1,8 милиона евро, взети от данъкоплатците“, е видян повече от 7,5 милиона пъти, при население от 9 милиона души.

Освен дискусията за мястото на модерното изкуство в публичните пространства, именно цената на фонтана предизвиква най-голямо недоумение.

По-малко от седмица след откриването му по фигурите бяха нарисувани черни сълзи, отбелязва АФП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg