Митове за SSD устройствата

0

SSD (Solid State Drive) са заместител на традиционните твърди дискове в компютрите и лаптопите. Те имат много повече предимства, включително размер, капацитет, издръжливост и т.н.

Технологията е на пазара вече много време, но въпреки това все още има доста митове около нея, съобщава How-to Geek. Един от тях е, че SSD са твърде скъпи. Това беше така преди години, но вече има SSD за компютри и лаптопи, които са с капацитет от 1TB и са на цени около 100 долара.

Друг мит е, че SSD се „износват“ твърде бързо. SSD нямат механични части, но все пак имат „живот“. Той се изразява в броя операции с устройството, най-вече писане на данни. Тъй като при включен компютър, SSD постоянно се използва, притеснението е, че така бързо се изразходва капацитетът на операции.

Windows 11 става много по-бърз с нов ъпдейт

Този капацитет се измерва с TWB (Записани терабайти), като обикновено е пропорционален на капацитета. Така повечето 1ТВ SSD устройства например имат 600TB TWB, т.е. трябва да бъдат записани 600 терабайта данни, за да се излезе от „живота“ на устройството и да има риск то да се повреди без предупреждение. Това означава, че човек трябва всеки ден да записва по над 328GB в продължение на 5 години, за да изразходи капацитета. Накратко, за повечето хора SSD ще надживее значително останалите компоненти на компютъра или лаптопа им и те ще го сменят доста по-рано.

SSD са по-бързи от твърдите дискове, но друг мит е, че разликата ще се усеща само при стартирането на компютъра, което ще става за по-кратко време. Всъщност SSD са по-бързи във всички дейности, което позволява на цялата система и всички приложения и игри да работят по-бързо и ефективно. SSD са и напълно безшумни и консумират по-малко енергия спрямо механичните дискове.

Освен това не е нужно да бъдат „оптимизирани“ със специален процес. Операционните системи като Windows автоматично разпознават SSD и оптимизират всичко необходимо. Потребителят не трябва да прави нищо.

Има ли смисъл да изключваме компютъра си

Също така не е вярно, че SSD губят данни, ако не са постоянно захранени с енергия. На теория това е възможно, но при много специфични условия. Освен това актуалните SSD модели в момента са разработени с идеята, че няма да имат постоянен заряд и могат без проблеми да пазят данните за по-дълъг период от време.

Как пълноценно да използваме лаптоп като настолен PC

Windows 10 ще синхронизира и известията от Android

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *