Мистериозният свят на сините дупки: Какво се крие в тях

0

М истериозният свят на сините дупки стана малко по-интригуващ, благодарение на ново любопитно откритие. Намерена бе дупка, за която се смята, че е втората най-дълбока в света. Водени от съвети на рибари, учени от Colegio de le Frontera Sur изследваха тропически естуар край югоизточното крайбрежие на полуостров Юкатан в Мексико и откриха синя дупка. Той се простира на 147 000 квадратни фута (близо 14 000 квадратни метра – бел. ред.) и е дълбока 900 фута надолу, което се равнява на 274 метра.

Най-голямата синя дупка в света – Драконовата дупка в Южнокитайско море – не е много по-дълбока от тази новооткрита находка. Намира се на около 980 фута дълбочина. Не е изненадващо, че учените кръщават новото си откритие Taam ja’ Blue Hole, използвайки израза на езика на маите за дълбока вода.

Докато новата синя дупка беше открита през 2021 г., изследователите едва наскоро описаха своите открития в проучване, публикувано в Frontiers in Marine Science. С кръгъл отвор близо до повърхността, само на 15 фута под морското равнище, стръмните над 80 градуса склонове образуват голяма конична структура, която според учените е покрита с биофилми, седименти, варовик и гипсови издатини.

Националната океанска и атмосферна асоциация нарича сините дупки подводни дупки. Изградени от карст (калциево-карбонатна скала), те са известни като екологични горещи точки. „Сините дупки са разнообразни биологични общности, пълни с морски живот, включително корали, гъби, мекотели, костенурки, акули и други“, казват учените . „Химията на морската вода в дупките е уникална.“

Познанията ни за сините дупки са ограничени от проблеми с достъпността, понякога поради твърде малък отвор или толкова голяма дълбочина, а понякога поради ограничен кислород във водата, което прави опасно изследването без специализирано оборудване.

Тъй като отворите на сините дупки са под морското равнище, карстовите стени блокират приливните потоци, създавайки уникална смес от свойства на водата в дупката. Проучването казва , че „свойствата на водата се променят значително с градиентите на температурата и солеността“. В синята дупка Taam ja’ хидрографските профили показват слоест воден стълб със слой с ниско съдържание на кислород върху слой с тежък газ върху друг слой с почти липса на кислород.

Тези богати на газ среди, които са пълни със сероводород, не унищожават целия живот, а вместо това дават дом на по-екстремна биология, която намира комфорт в райони с изчерпване на кислород. Тази уникална комбинация от свойства на водата и биологичен живот кара учените да изследват дълбините на сините дупки, за да научат повече за техния състав и живота, който може да съществува вътре.

По темата

Източник: vesti.bg