Министър Тодор Тагарев се срещна с посланиците на страните от Европейския съюз

Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланиците от страните-членки на Европейския съюз, организирана с любезното домакинство на посланика на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко.

Многократно беше подчертано, че срещата се провежда непосредствено след историческото посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в София и броени дни преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, посочват от Министерството на отбраната.

Министър Тагарев благодари на посланик Поланко за поканата и подчерта, че Кралство Испания е сред стратегическите ни европейските партньори в областта на сигурността и отбраната. Той приветства старта на Испанското председателство на ЕС и пожела успех при изпълнението на заложените приоритети за следващите шест месеца.

Във фокуса на дискусията бяха въпроси, касаещи на първо място европейската сигурност и мерките за увеличаване на производствения капацитет на европейската отбранителна индустрия. Сред другите обсъждани теми бяха българската позиция и решенията, които предстои да бъдат взети на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, заплахите за сигурността в Черноморския регион, приоритетните проекти за модернизация на въоръжените ни сили, значимата роля на стратегическите комуникации, ситуацията в Украйна, и мерките от различен характер, с които страните членки подпомагат усилията на страната да освободи окупираните територии, както и необходимите бъдещи действия за следвоенното й възстановяване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *