Министър Радев: Фалшива е новината за повишения радиационен фон край Козлодуй

13

К атегорично фалшива новина е повишеният радиационен фон. Обичайните стойности са между 0,07 и 0,3 микросиверта на час. За последните 24 часа сме в този интервал. В района на Козлодуй и на отстояние от 100 км са около 0,10. Заради естествения фон на тухлите има по-висока стойност. Няма какъвто е и да е повод за безпокойство. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, цитиран от NOVA.

МОСВ: Няма изменения в радиационната обстановка у нас

„Всички проблеми в мрежа високо напрежение са отстранени. От 20 засегнати подстанции, във всички имаме редовна свързаност. Ситуацията със средно и ниско напрежение все още е сложна. В ЕРМ Запад – 778 населени места имат авария. Това са над 300 000 абонати. Най-засегнати са Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил. В ЕРМ Юг местата без ток са 55. Най-сериозно е положението в Стара Загора, Хасково и Сливен. В ЕРМ Север в 779 места има аварии. Над 430 населени места са електрозахранени в рамките на днешния ден“, обясни той. И допълни, че газопреносните дружества проблеми няма.

„В около 600 абонатни станции в „Топлофикация – София“ има аварии. В тези сложни часове работят над 1000 колеги от електроразпределителните дружества. Всички искаме максимално бързо да бъдат отстранени авариите. Трябва да отдадем дължимото на работещите по щетите. Трети подред уикенд ситуацията е трудна“, каза още той.

Източник: vesti.bg