Минимум 20 г. затвор за мъжа, нападнал полицай в Казанлък

0

Н аказанието, което се предвижда за мъжа, нападнал полицейски служител в Казанлък, е “лишаване от свобода” от 20 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Това съобщи пред журналисти Гриша Мавров, заместник окръжен прокурор на Стара Загора. 

20-годишният мъж с инициали С.М. е привлечен към наказателна отговорност за това, че е направил опит умишлено да умъртви разследващ полицай, като опитът е останал недовършен по независещи от извършителя причини. 

Полицейски служител беше настанен в болница с прободна рана, след като беше нападнат в Казанлък.

До момента в качеството си на свидетели по случая са разпитани осем лица, всички са очевидци на престъплението. Назначени са експертизи по отношение на биологичен материал върху нож, установен и иззет от местопрестъплението. Предстои изискване на съдебномедицинска документация за състоянието на пострадалото лице. Пострадалият е разследващ полицай от състава на Районното управление в Казанлък. Когато състоянието му позволи, ще бъде назначена и съдебномедицинска експертиза. 

20-годишният мъж с инициали С.М. е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо него. Към момента на извършването на престъплението обвиняемият е бил неосъждан, като с оглед доказателствата по делото, към настоящия момент е налице обоснованото предположение за виновност, както и за вероятността да се укрие или да извърши друго престъпление, каза още Мавров. 

Следствените действия продължават. 

Извършеното в Казанлък престъпление е грубо посегателство не само спрямо живота и здравето на един български гражданин, а спрямо държавността. Това каза пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов. По думите му подобни случаи зачестяват, а една от основните причини е кадровата необезпеченост на състава. 

“Колегите от сектор „Разследване“ в Казанлък полагат неимоверни усилия за срочно прекратяване на всички досъдебни производства. Те са едни от най-натоварените в цялата страна не само поради естеството на региона, който е изключително голям по площ и население, но и поради липсата на кадри”, обясни комисар Христов. Той посочи, че в момента в Районното управление в Казанлък работят 21 разследващи полицаи, а делата, които разследват за текущата година, са около 2100. “През последните седмици сме свидетели на безпрецедентни блокади на възлови пътни артерии в областта под формата на протест на граждани, който сам по себе си е незаконен, но освен това затруднява допълнително работата на ОДМВР, тъй като служителите ни са пряко ангажирани денонощно с охраната на тези мероприятия, което затруднява действията на терен”, каза още той. 

Лазар Христов определи като тактическа грешка “влизането на невъоръжени служители в една подобна общност, в която населението е силно маргинализирано и неговите възприятия за законност са силно занижени”. Той подчерта, че единствената причина за това е, че служителите полагат неимоверни усилия за срочно и коректно прекратяване на всички досъдебни производства. “Инструкциите за служителите, които навлизат в такива ромски махали, е да вземат особени мерки за своята безопасност”, каза още той. 

Комисарят е категоричен, че амбицията на ръководството на МВР е да издири всички лица, които са останали извън обсега на служителите на реда и напомни, че по време на днешната специализирана операция срещу битовата престъпност в Казанлък са задържани пет лица, образувани са четири бързи и две досъдебни производства.

По темата

Източник: vesti.bg