Милков ще предложи назначаване на нов посланик на България в НАТО

7

С лужебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че ще предложи на президента Румен Радев да бъде назначен нов посланик на България в НАТО. Мисля да направя стъпки пред президента, заяви Милков пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи, предаде БТА.

Той отказа да посочи имена и отбеляза, че това е въпрос на съгласуване.

По неговите думи е било за предпочитане редовно правителство да предложи име за следващ посланик на България в НАТО, след като постът бе освободен преди почти година.

По повод днешното заседание Милков отбеляза, че са били обсъдени подготвяните нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

По неговите думи се очаква санкциите да бъдат одобрени в следващите дни. Не се очертава да има ядрени компоненти, заяви министърът и уточни, че това е резултат от „широк консенсус“ и не става дума за решителна намеса от българска страна.

Милков посочи, че това, от което Украйна има нужда най-много сега, са боеприпаси.

Той поясни, че съществува готовност за доставка на боеприпаси от няколко държави. България засега не е поемала ангажимент за предоставяне на боеприпаси, уточни министърът.

България по отношение на помощта стои добре, заяви Милков.

Той отбеляза, че нашата страна участва в осигуряването на помощ за обучението на украински военни в съюзнически държави, основно в Германия и Полша. Работим за рехабилитацията на военни от Украйна, водеща страна сме по отношение на медицинската помощ, включително в рамките на НАТО, добави Милков.

Източник: vesti.bg