Мексиканските власти екстрадираха в САЩ сина на Ел Чапо

1

О видио Гусман Лопес, син на бившия главатар на мексиканския наркокартел „Синалоа“ Хоакин Гусман, по прякор Ел Чапо, е екстрадиран в САЩ, предава Associated Press, като се позовава на съобщение от Министерството на правосъдието.

„В резултат на сътрудничеството между правоприлагащите органи на САЩ и Мексико Овидио Гусман Лопес, лидерът на картела „Синалоа“, бе екстрадиран в Съединените щати“, се казва в изявление, публикувано на официалната интернет страница на американското правосъдно ведомство.

Освободиха съпругата на наркобарона Ел Чапо от затвора

На 5 януари Гусман Лопес бе задържан и отведен в затвора с максимална сигурност „Алтиплано“ в щата Мексико. Той бе изправен пред искане за екстрадиция в САЩ, където е обвинен в заговор за разпространение на кокаин, метамфетамин и марихуана.

Задържането на Гусман Лопес на 17 октомври 2019 г. в Кулиакан доведе до улични боеве; 9 души бяха убити при сблъсъците, а повече от 20 други бяха ранени. В същия ден властите наредиха освобождаването му с оглед сигурността на местното население.

Защо Овидио Гусман е един от най-издирваните хора в Мексико

За Овидио Гусман Лопес, известен като Ел Ратон – Мишлето, се счита, че е поел управлението на картела „Синалоа“ след ареста на баща му. Той е и един от четиримата синове на Ел Чапо, наричани „Чапитос“, като другите трима в момента са на свобода.

Ел Ратон е бил транспортиран със самолет до Чикаго в петък следобед. Очаква се той да се изправи пред американския съд още в понеделник.

САЩ предлагат огромна сума пари за информация за наркотрафиканти

Ел Чапо избяга от „Алтиплано“ в нощта на 12 юли 2015 г. през тунел в килията си с дължина 1,5 километра, прокопан на дълбочина 10 метра. Той бе заловен по време на специална операция на Корпуса на морската пехота в град Лос Мочис през в Синалоа на 8 януари 2016 г., а година по-късно мексиканските власти екстрадираха наркобоса в САЩ. През февруари 2019 г. журито в Източния окръг на Ню Йорк го призна за виновен по всички обвинения, а в средата на юли същата година Гузман беше осъден на доживотен затвор.

Арестуваха жената на Ел Чапо, в какво е обвинена

Организираните престъпни общности и наркокартелите до голяма степен са отговорни за кризата в сигурността, която Мексико преживява от много години. През 2022 г. в страната са регистрирани 30 968 умишлени убийства, със 7,1% по-малко от предходната година.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *