Международният наказателен съд отсъди за Русия

24

М еждународният наказателен съд (МНС) констатира, че Русия е нарушила части от договора на ООН срещу финансирането на тероризма, като не е разследвала финансовата подкрепа за сепаратистките групи в Източна Украйна през 2014 г., но не постанови да бъде изплатена компенсация, както иска Украйна, предаде „Ройтерс“.

Висшият съдебен орган на ООН отказа да се произнесе по отговорността на Русия за катастрофата на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. според искането на Киев.

Русия обяви за издирване председателя на МНС

През 2022 г. съд в Нидерландия осъди руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинеца Леонид Харченко за свалянето на самолета. Установено е, че това е станало с ракета, изстреляна от руската установка „Бук“, предоставена на сепаратистите в Източна Украйна. Според следователите вероятно лично руският президент Владимир Путин е одобрил операцията по предоставяне на оръжието. По-нататъшното разследване обаче беше прекратено, тъй като Путин се ползва с имунитет като държавен глава. В катастрофата загинаха 298 души.

„Няма да оставим непреобърнат камък, за да подведем Путин под отговорност“

Путин е обект и на друго дело в МНС. То е за руската политика за временно или постоянно изселване в Русия на хиляди украински деца от окупираните региони на Украйна. По това дело е издадена заповед за ареста на Путин и на Мария Лвова-Белова – руския комисар по правата на децата. МНС приема, че „има разумни основания да се смята, че заподозрените носят отговорност за военното престъпление – незаконно депортиране на население и за незаконно прехвърляне на хора от окупирани райони на Украйна към Руската федерация, в ущърб на украинските деца“.

МНС днес постанови също така, че Русия е нарушила договора на ООН в областта на борбата срещу дискриминацията, като не е защитила обучението на украински език на полуостров Крим.

Броят на учениците по украински език рязко спадна, след като през 2014 г. Русия обяви, че е анексирала Крим от Украйна, посочва висшият съдебен орган на ООН.

Международният наказателен съд обаче не предостави на Украйна компенсацията, която тя поиска от Русия, и отхвърли искове за дискриминация срещу етнически татари и украинци след анексирането на полуостров Крим.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *