МВФ повиши леко прогнозата за икономическия растеж на САЩ през 2023 г.

1

М еждународният валутен фонд леко повиши прогнозата си за икономическия растеж на САЩ през 2023 г., като същевременно отбеляза, че забавянето на икономиката вероятно ще доведе до малко увеличение на безработицата през 2024 г., предаде АФП.

МВФ рязко влоши прогнозата за икономиката на България

„Икономиката на САЩ се оказа устойчива“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на пресконференция, малко след като бяха публикувани актуализираните данни.

Очаква се растежът на реалния БВП в САЩ да нарасне с 1,7% през тази година, в сравнение с прогнозираните по-рано тази година 1,6%, преди да се забави до 1,0% през 2024 г., се казва в изявлението на МВФ.

Правят първа по рода си икономическа зона в България

Нивото на безработица в САЩ, което в момента е на почти рекордно ниски нива, се очаква да се повиши леко, като „забавящият се, но все още стабилен растеж“ ще го тласне към увеличение до 4,4 % в края на следващата година.

По отношение на инфлацията Георгиева заяви, че устойчивото търсене и силният пазар на труда са били „нещо като нож с две остриета“ за икономиката на САЩ.

Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

„Те със сигурност са били стимул за американските семейства, но са допринесли и за по-устойчива инфлация, каквато се очакваше“, каза тя.

Георгиева добави, че лихвеният процент на Федералния резерв „ще трябва да бъде малко по-висок за по-дълго време“, ако иска успешно да намали инфлацията до дългосрочната си цел от два процента

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *