МВР ще охранява денонощно Паметника на Съветската армия

12

С толичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е предприела превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около Паметника на Съветската армия, включително на работниците и строителна механизация, съобщиха от дирекцията. Действията са предприети в изпълнение на писмо на областния управител на София– град.

Обособен е периметър и са изградени контролно-пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника, допълват от столичната полицията. Оттам апелират гражданите периметърът да се избягва.

Руското МВнР с остра позиция заради Паметника на Съветската армия

Днес областният управител на София-град Вяра Тодева обяви, че ще бъде изградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури на паметника. През септември тази година стана известно, че предстои изготвянето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия за установяване на тяхното състояние, след което ще се премине към следващия етап – изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата. Две седмици след това беше изградено конструктивно скеле. Миналата седмица Тодева разпореди поставянето на допълнителна ограда около Паметника на Съветската армия, а кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков съобщи, че предстои демонтаж на фигурите.

Протест заради Паметника на Съветската армия блокира центъра на София

По темата

Източник: vesti.bg