МВР: Допусната е човешка грешка при тестове на системата BG-ALERT

0

В ъв връзка с полученото вчера от голям брой ползватели на мобилни телефони тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT от фирмата изпълнител излязоха с позиция, разпространена от МВР.

Фирмата се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. Оттам обясняват, че заради планираните национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи вчера от 18:55 до 19:00 са проведени предварителни тестове. 

„Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Vivacom, които са получени от техни крайни клиенти“, казват от фирмата. Оттам допълват, че след установената вече работоспособност на системата се надяват в бъдеще тя да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

Съобщение за тревога уплаши хиляди българи

В сайта на системата BG-ALERT се посочва, че през ноември 2023 г. предстоят тестове на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Те ще обхванат периода от 7 ноември до 29 ноември.

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Тестовете започват от 7 ноември в област Габрово. След това на 14 ноември за областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; на 15 ноември за областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; на 16 ноември за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен; на 21 ноември за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; на 22 ноември за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област; на 23 ноември за областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *