МВнР с призив към българите в Япония заради силното земетресение

0

Б ългарските граждани, пребиваващи в Япония или планирали пътуване до Япония, да спазват препоръките на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция, съобщава Ситуационният център на Министерството на външните работи ( МВнР) на интернет страницата на министерството. 

Мощен трус разлюля Япония: Евакуация заради цунами и хиляди без ток

Силно земетресение с магнитуд 7,4, според едните данни на сеизмолозите, и 7,6 по Рихтер, според други, удари префектура Ишикава, централна Япония. Издадено е предупреждение за голямо цунами за префектура Ишикава. Предупреждения за цунами бяха издадени и за префектурите Ниигата, Тояма, Ямагата, Фукуи и Хиого по крайбрежието на Японско море, допълват от МВнР. 

Оттам допълват, че при нужда от съдействие, българските граждани в Япония, могат да се обърнат към Посолството на България в Япония на адрес: Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053, Тел.: +81 3 3465 1021, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608 /мобилен/. E-mail: EMBASSY.TOKYO@MFA.BG.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: CRISIS@MFA.BG .

Първите вълни цунами, причинени от мощните трусове в Централна Япония, започнаха да достигат бреговете, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес.

Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. По-рано метеорологичната служба обяви, че има опасност вълните да достигнат пет метра. 

Премиерът Фумио Кишида призова за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *