Машините за балотажа получиха удостоверение за съответствие

2

М инистерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори на 5-ти ноември. Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя.

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Приключиха техническите проверки по машините за гласуване

По-рано днес екипите на МЕУ приключиха необходимите дейности и проверки от удостоверяването на машините. Благодарение на създадената от МЕУ оперативна организация и с активното съдействие на БИМ и БИС процедурата завърши своевременно и в рамките на днешния ден.

„На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите”, заяви премиерът Николай Денков.

„Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур. Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в Министерството на вътрешните работи по време на предизборната кампания в деня на вота и в дните след това”, отчете Денков и поясни: „Повече от половината от всички сигнали – 1115, са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече са разследват. Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя”.

Успешно приключи процедурата по доверено изграждане на софтуера за машините

„Подсигурено е засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове”, посочи премиерът.

Денков обяви „още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати, а именно – удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок”.

Премиерът подчерта, че докладът с удостоверяването вече е изпратен в Централната избирателна комисия:

„Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур”.

„Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място е решено от жителите му, а не от изборни манипулации”, каза премиерът.

Източник: vesti.bg