Мария Габриел: Принципът на това правителство е диалог с Денков

„Важно е България да изпрати еврокомисар, който ще отстоява ресор, който е насочен към бъдещето на хората. Наобходимо е време, за да обсъдим номинацията. Принципът на това травителство е диалог с Денков, ще обсъдим с него кандидатурата, тя трябва да не събужда нови напрежения“, заяви външният министър Мария Габриел.

На въпрос на БНТ дали има притеснения как правителството ще работи с президентската институция Мария Габриел отговори така: „Смятам, че в отношенията с президентската институция има нужда от спокойствие“.

По думите ѝ българските граждани очакват институциите да работят. Мария Габриел поясни, че изпращенето на втори пакет помощ за Украйна от България все още не е обсъдено на ниво Министерски съвет.

„България по отношение на Украйна трябва да бъде с много ясна позиция. Ако страната ни бъде ясна в позицията си за подкрепа на украинския народ, България си дава шанс да бъде част от процесите на възстановяването на страната, което означава много възможности за ключови сектори в българската икономика, като енергетика, транспорт, строителство, земеделие, IT сектора“, каза още Мария Габриел.

Източник: bntnews.bg