Мария Габриел отрече Алексей Петров да е имал роля в създаването на кабинета

4

С игурността е общо предизвикателство и грижа и с Обединеното кралство. В тази връзка оценявам положително това, че компетентните служби и власти в България са били в течение на разследването още от самото начало. 

Така вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел коментира в ефира на NOVA случая с тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация.

В отговор на въпрос за това, че двама от задържаните ни сънародници са били членове на секционна избирателна комисия, Габриел призова да се запази спокойствие, за да може разследването да даде резултат и чак тогава да се правят изводи.

По темата с Алексей Петров вицепремиерът отрече убитият бизнесмен да е имал някакво влияние върху създаването на кабинета. Габриел определи подобни твърдения като инсинуации.“Това са внушения, които явно целят да има в публичното пространство тема, която не позволява да се води дебат по съществените проблеми“, смята тя.

„Пред очите на цялото българско общество се случиха преговорите. Мисля, че друго правителство не е съставяно по по-прозрачен и по-открит начин“, заяви още Габриел.

По думите ѝ правителството работи и това „явно е нещо, което не се харесва на всеки“.

За отношенията с президента

Относно размяната на реплики между представители на правителството и президента, Габриел каза, че уважава президентската институция, а диалогът с държавния глава е важен.

За смяната на главния секретар на МВР вицепремиерът каза, че предстои да бъде даден от министъра на вътрешните работи „достатъчно добре аргументиран доклад“, „който стига до извода за поисканата оставка“.

„Очакваме от президента да я приеме“, посочи Габриел.

В отговор на въпрос тя обясни, че ако държавният глава Румен Радев откаже да подпише оставката, ще се дискутират констатациите от доклада и основанията за отказа.

„Доверието в институциите не е намаляло последните два месеца и половина. Напротив – точно защото имаше период на безвремие, на служебно правителство, на еднолична власт, виждаме, че това подкопава доверието на хората в институциите“, каза също Габриел. И подчерта, че и заради доверието на гражданите, но и заради международните партньори и инвеститорите, е било важно България да заяви, че е парламентарна република и трябва да има редовно работещо правителство.

За Шенген и за външния облик на България

Според Габриел България е излязла от международната изолация, в която е изпаднала през последните две години. Тя е убедена, че страната ни утвърждава евроатлантическия си път.

Попитана дали октомври остава реалистичен срок за приемането на страната в Шенген, външният министър отговори, че е необходимо да се продължи с интензивните усилия на всяко едно ниво. Габриел изтъкна, че наша голяма сила е подкрепата на Европейската комисия.

„Предизвикателство е България да говори в един глас, да се адресират важни за хората проблеми“, коментира също тя.

Относно медийни публикации за смъртта на Петър Петров, известен в публичното пространство като Пепи Еврото, Габриел обясни, че е изпратено запитване до властите в Дубай и с оглед на спекулациите се надява на бърз отговор оттам.

За правителството

Във връзка с подписването на споразумение за управление между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, Габриел отново напомни, че страната е парламентарна република.

„Когато двете парламентарни групи имат готовност и ни представят чернова на такъв текст, разбира се, ние сме готови да продължим с преговорите. Това не става по лична инициатива на някого, а с разговори и преговори, открито и прозрачно“, добави oще тя.

Източник: vesti.bg