Мария Габриел връчи почетна награда на холивудския актьор Джон Войт

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел връчи в Лос Анджелис почетната награда в тазгодишното издание на Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката.

„В Деня на народните будители отдаваме почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Радвам се, че Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката се връчват именно в този ден. Нека наградите се превърнат в традиция, нека обединяват, вдъхновяват и събират все повече приятели на България заедно“, подчерта Мария Габриел.

С наградата се отличават и получават признанието на българската общност от Западния бряг на САЩ изтъкнати личности (българи и чужденци), за техния принос към българското изкуство, култура, образование и наука. Инициатор на идеята е Бойко Христов, генерален консул на Република България в Лос Анджелис. Наградите са организирани от фондация „BgFace – Bulgarian Foundation for Art, Culture, and Education“ и подкрепени от Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис.

Тазгодишните победители в четирите категории – изкуство, култура, образование и наука са съответно: пианистът Милен Киров, председателят на българския културен център „Рипни Калинке“, Соня Кирова, Първо българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас и проф. Иван Ташев от Microsoft Research Labs в Редмънт.

Почетната награда за принос за отношенията в сферата на културата и изкуството между САЩ и България беше връчена от Мария Габриел на популярния американски актьор Джон Войт. Той е носител на редица награди, сред които „Оскар“ за главна мъжка роля, няколко „Златни глобуса“ и награда БАФТА.

„Вие сте носител на редица престижни награди от най-високо ниво. Удоволствие е да поднеса българската награда за принос към сближаването на България и САЩ. Поздравявам Ви за постиженията и Ви уверявам, че сте част от хората, които наричаме приятели на България“, с тези думи Мария Габриел връчи отличието на Войт. „Ще ценя тази награда и ще се радвам да продължа да правя още проекти в България“, заяви от своя страна Джон Войт.

снимки: МВнР

На събитието присъстваха повече от 200 официални гости, сред които режисьорът Стефан Командарев и членове на Академията за връчване на престижната награда „Оскар“. Церемонията завърши с представяне на трейлъра на българската номинация за наградите „Оскар“ – филмът „Уроците на Блага“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg