Манса Муса: Най-богатият човек в историята, съсипал икономиката на Египет след кратко посещение

0

П рез 2022 г. Forbes обяви Илон Мъск за най-богатия човек в света. Но неговите 219 милиарда долара се смятат за нищо в сравнение с огромното богатство на западноафрикански владетел от XIV-ти век на име Манса Муса (Муса I от Мали).

Манса Муса управлявал кралство Мали от 1312 до 1337 г. и бил толкова богат и екстравагантен в харченето, че съсипал египетската икономика за малко повече от десетилетие, само докато минавал оттам!

Малийският владетел натрупал своето богатство, оценено на над 400 милиарда долара (коригирано спрямо инфлацията), чрез добив на сол и злато в своето кралство. Той за пръв път привлякъл вниманието на света и продължава да е известен и днес с епичния си хадж – мюсюлманското му поклонение в Мека през 1324 г. Историите разказват, че Муса I предприел поклонението от около 6437,38 км. с керван, включващ десетки хиляди войници, глашатаи, цивилни и роби. Неговите 500 глашатаи били покрити с персийска коприна и носели златни жезли. Камили и коне придружавали хората, пренасяйки стотици фунтове златни кюлчета.

Едно от ключовите събития по време на това грандиозно пътуване се състояло в Египет – страна, която Манса Муса променил за десетилетие. Първоначално той се сблъскал с малък политически проблем свързан с владетеля на Кайро ал-Малик ал-Насир. Твърди се, че той отказал да се срещне с египетския лидер, „защото щял да бъде длъжен да целуне земята и ръката на султана“, според текстове от историка Шихаб ал-Умари.

Но проблемът скоро бил разрешен и се казва, че докато бил в Египет, Муса I щедро използвал богатството си, като купувал храна за свитата си и сувенири, които да занесе у дома. Независимо от социалния статус, всеки, който се срещнел с него, получавал част от богатствата на краля. Разказва се дори, че давал златен прах на бедни хора.

Отначало това развълнувало египтяните, но добронамерените подаръци от злато на Манса Муса всъщност обезценили стойността на благородния метал в Египет и икономиката претърпяла сериозен удар след преминаването на краля през страната. Смята се, че на египетската икономика ѝ били необходими поне 12 години, за да се възстанови от краткото посещение на Манса Муса!

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *