Манипулиран вот? Съдът решава за касиране на изборите в Каварна

Касиране на изборите за общински съветници в Каварна поискаха от няколко политически сили. Делото се гледа от Административния съд в Добрич, който ще се произнесе в понеделник.

При повторно преброяване на бюлетините се стигна до пренареждане в местния парламент, като една от партиите дори остава без квота.

В продължение на 3 заседания съдът брои бюлетините от всички 30 избирателни секции в община Каварна. Част от чувалите не бяха запечатани, пакетите в тях разкъсани, а бюлетините в насипно състояние.

Констатирани бяха драстични разминавания в числата от протоколите и бюлетините, затова бяха назначени видеотехническа и статистическа експертизи. Днес бяха изслушани вещите лица.

От експертизите стана ясно, че бюлетините са били надлежно опаковани преди да бъдат предадени в Общинската избирателна комисия.

„Това, което ние открихме, отваряйки чувалите, няма нищо общо с видеозаснемането“, заяви Велина Пенчева, адвокат на част от жалбоподателите.

„По принцип сме отваряли само на първа секция, защото имаше разминаване само в преференциите на две партии и трябваше да се уточни за коя партия е преференцията. След като приемем протоколите, се предават на общинска администрация“, допълни Даниела Николова, председател на ОИК Каварна.

418 действителни бюлетини се превръщат в недействителни, според статистическата експертиза от повторното преброяване. Така общият брой недействителни гласове става 1600 при 3900 действителни.

„До 38%, на някои места – 40 и нагоре, зависи от секцията, са манипулирани бюлетините. Със задрасквания, зачерквания, със стрелки, с ограждане на определена партия, с др. символи като вратовръзки, звездички, цветченца и т.н., за да стане съответно бюлетината недействителна“, коментира Диана Далакманска, адвокат на част от жалбоподателите.

А в действителност това пренарежда вота.

„Описах абсолютно всичко, каквото е по протоколите от СИК. Видях, че има корекции, поправки, добавки. Различаваше се включително цифром от словом“, каза още Павлина Гандева, вещо лице по статистическата експертиза.

Ще бъде сезирана и прокуратурата, която трябва да установи кой е виновен за манипулациите. А дали вотът ще бъде касиран ще стане ясно на 27 ноември.

Вижте още в репортажа на Надежда Карапанчева.

Източник: bntnews.bg