Макрон: Пълното унищожаване на „Хамас“ означава 10 години война

7

Ф ренският президент Еманюел Макрон заяви днес, че Франция е „много обезпокоена“ от подновяването на насилието в Газа и че той ще отиде в Катар за да подпомогне усилията за установяване на ново примирие, предаде Ройтерс.

Макрон също така заяви на пресконференция в рамките на климатичната среща КОП28 в Дубай, че обстановката изисква удвояване на усилията за постигане на трайно примирие и освобождаване на всички заложници.

Ердоган: Шансът за мир в Газа засега е изгубен

Временното примирие между Израел и „Хамас“ се разпадна вчера, след като посредниците не успяха да удължат паузата, отбелязва Ройтерс. Израел и „Хамас“ си размениха обвинения за провала.

Макрон също така призова Израел да изясни целите си спрямо „Хамас“.

Кои са останалите 136 заложници от Газа?

„Намираме се в момент, в който израелските власти трябва по-точно да дефинират своите цели и крайната си цел: Пълно унищожаване на „Хамас“ – смята ли някой, че това е възможно? Ако това е така, войната ще продължи 10 години, заяви той.

Израел иска буферна зона в следвоенна Газа

„Няма да има трайна сигурност за Израел в региона, ако сигурността му бъде постигната с цената на живота на палестинците и следователно с цената на предизвикването на възмущение сред обществеността в региона. Нека да бъдем колективно наясно“, добави Макрон.

Източник: vesti.bg