Макрон поиска французите да започнат да пестят вода

16

Ф ренският президент Еманюел Макрон обяви планове за намаляване на потреблението на вода с 10% във всички сектори на икономиката до 2030 г. и поиска от министерствата и предприятията да представят план за пестене на вода до лятото на 2023 г., за да се избегнат кризисните последици от вероятна суша.

Макрон пътува до Лазурния бряг, където представи план за намаляване на потреблението на вода с оглед на предстоящото лято на брега на най-големия резервоар в Европа – Сер-Понсон, предава БГНЕС.

„Подценявали сме риска“: Катастрофален сценарий за Европа

„Планът за използване на водата е преди всичко план за ефективност в дългосрочен план. Искам да фиксирам цел за нашата страна: до 2030 г. да намалим потреблението на вода с 10% във всички сектори. Това е безпрецедентна модернизация на политиката на нашата страна за използване на водата“, каза той Макрон.

Това, което се случи в Европа през лятото, няма прецедент

Макрон заяви, че на фона на продължителната липса на инвестиции системите за водоснабдяване във Франция са се влошили, като отбеляза, че „всеки пети литър“ се губи от течове, и обеща, че правителството ще отделя 180 млн. евро годишно за борба с тях и за модернизиране на водоснабдителните системи.

Франция е изправена пред безпрецедентно суха зима. През февруари националната метеорологична служба на Франция съобщи за „рекордна зимна суша“, след като страната преживя рекордно дълъг период без валежи – 32 дни без дъжд, в резултат на което почвите и подпочвените води в повечето френски региони пресъхнаха. Ограничения на водоснабдяването са въведени в 15 общини.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg