Макрон: Не можем да позволим на Русия да победи

23

Ф ренският президент Еманюел Макрон настоя, че Западът не може да „позволи на Русия да спечели“ в Украйна и че подкрепата за Киев трябва да продължи, дори ако „това ни струва скъпо“, предаде АФП.

„Вие, които знаете какъв е балансът на силите, сте наясно какво не можем да позволим да се случи и колко важно е да не позволим на Русия да спечели“, каза той по време на коледна вечеря за френските сили, разположени в Йордания.

„Какво следва за нас, европейците? Ще продължим да помагаме на украинците, което и правим, дори това да ни струва скъпо“, подчерта Макрон.

„Живот на ръба на войната“: Терорът на Русия над Украйна

Междувременно анализ на „Файненшъл Таймс“ сочи, че на Запад все повече хора мислят, че Русия може да спечели войната, а Украйна да загуби територии и дори суверенитета си:

„Западът се заиграва с идеята да остави Украйна на Владимир Путин“.

Новоотпуснатите западни помощи за Украйна са намалели с близо 90% в сравнение с предходната година, дори преди средствата от САЩ и ЕС да бъдат блокирани от републиканците и унгарския премиер Виктор Орбан този месец, изчислява Институтът за световна икономика в Кил.

Западните гласоподаватели, подтиквани от руската пропаганда, се отегчават от войната в Украйна.

Западът, след 18-месечно прекъсване, възобновява 15-годишното си успокоение за агресията на Путин. Победа на Русия е все по-вероятен сценарий, посочва „Файненшъл Таймс“.

Германска медия разкри загубите на Украйна

Резултатите от такава победа  обаче ще бъдат катастрофални.

Русия ще подложи на терор украинците. Това не е спекулация. Руснаците вече извършиха в Украйна масови екзекуции, изнасилвания, мъчения и отвличания на деца. Спомнете си списъците на Русия отпреди инвазията с украински публични личности, които трябва да бъдат „премахнати“.

Дори част от Украйна да остане свободна и да се присъедини към ЕС, тя няма да бъде защитена от нова руска агресия, смята бившият британски дипломат Питър Рикетс.

Естония с план за разгром на Русия от Украйна

Путин ще контролира близо една четвърт от световния износ на пшеница, добавяйки още едно оръжие в арсенала му, който в момента включва газ и нефт.

Успехът на руската агресия би насърчил всички държави, заинтересовани от нахлуване в съседната страна: Китай, Венецуела, Азербайджан и много други, и разбира се, отново Русия.

Компрометираното от руската победа НАТО ще бъде изправено пред най-голямото си изпитание.

Кремъл: Няма основа за водене на мирни преговори с Украйна

Ако Путин нападне Прибалтика, НАТО вероятно ще изпрати войски. Но за колко време? След като няколкостотин западни войници загинат, крайно десните проруски партии ще поискат „мир“, както го правят сега за Украйна. Западните държави биха могли да се оттеглят, като кажат, че са изпълнили задължението си по Член 5 от Договора за НАТО. Никой няма да иска да се стигне до ядрена война. Но това ще е фактическият край на отбранителния пакт.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *