Макрон на историческо посещение в Германия

Френският президент Еманюел Макрон осъди, по думите му „очарованието от авторитаризма“ в Европа и призова европейците да гласуват на изборите през юни за да „защитят“ демокрацията.

Никога не сме имали толкова вътрешни и външни врагове, мисля че имаме криза на нашата демокрация, заяви Макрон. Той е първият френски президент на държавно посещение в Германия от 24 години.

Присъствието на Макрон, който празнува демокрацията с нас е сигнал, че се нуждаем от алианс на демокрациите в Европа, отбеляза домакинът Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата лидери играха на джаги на фестивал по случай 75-ата годишнина от конституцията на Германия.

Крайният резултат беше 1 на 1. Гостът отбеляза, че Европа е привикнала към демокрацията и е забравила, че тя изисква борба. Програмата на тридневната визита на Макрон в Германия включва Берлин, Мезеберг и Мюнстер.

Снимки: БГНЕС

„Оставяме националистите и често враговете на демокрацията да извличат всички дивиденти от нея и да я критикуват екзистенциално. Този дебат се провежда докато сме изправени пред огромни геополитически предизвикателства -войната, просперитета, климатична и технологична революция. Поради всички тези причини е важно да гласуваме на европейските избори за партията, която подкрепяме“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

„Мисля, че голямо недоразумение е да се говори за трудности във френско-германските отношения, голямо неразбиране е очакването европейските страни да са съгласни с всичко поначало. Винаги казвам – не, ние сме различни. Това е голямо завоевание. Решителният прогрес, който донесе европейската интеграция, напредък по отношение на цивилизацията е, че имаме различни традиции, различни истории и интереси и въпреки това сме открили начин да се съберем“, допълни германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg