Макрон видя в Китай ключа към мира в Украйна

7

П екин може да играе съществена роля за намиране на път към мира в Украйна, заяви днес френският президент Еманюел Макрон в началото на тридневното си държавно посещение в Китай, предаде Франс прес.

„Китай наскоро предложи мирен план. Това показва волята му да се превърне в отговорен фактор за намиране на път към мира“, каза Макрон в реч пред представители на френската общност в Китай, състояла се в посолството на Франция в Пекин.

Еманюел Макрон в Китай: Президентът е на на тридневно държавно посещение в Пекин

„Китай, който има здрави връзки с Русия, потвърдени за пореден път и в последните дни, може да играе много важна роля“ по отношение на Украйна, каза френският държавен глава, имайки предвид неотдавнашното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Москва.

„Китай потвърди обвързаността си с устава на ООН. Териториалната цялост и суверенитетът на страните са част от него. Смятам, че отстояването им може да се изразява и в работата ни заедно за намиране на път към мира“, добави той.

Борел: Връзките между ЕС и Китай зависят от подкрепата към Москва

Макрон се надява при посещението си да ангажира в по-голяма степен Пекин срещу руската инвазия в Украйна и има амбицията да постигне по-близки връзки с азиатския гигант, който е и ключов търговски партньор на Франция.

Източник: vesti.bg