Македонският вътрешен министър: Чиста глупост

0

Ч иста глупост” – така министърът на вътрешните работи на РС Македония Олевир Спасовски определи твърденията на Християн Пендиков, че е бил нападнат и пребит заради своята българска национална принадлежност, както и че по българите може да се стреля, а полицията няма да предприеме нищо.

„Не може да живееш 30 години в държава, в която никой не ти е казал нито дума, а сега изведнъж да не цениш това и да представяш държавата като страна, която не зачита правата”, подчерта министърът, цитиран от БГНЕС.

ЕК: Знаем, че има българи в РС Македония

„Не трябва да има насилие при никакви обстоятелства и по никакъв повод. В Македония се зачитат правата на всеки гражданин и на всеки човек, който се намира на територията на страната. Не ние, а международните институции оцениха Република Северна Македония като една от най-безопасните държави в региона, която е на класирана на 36-то място според глобалния индекс за мир. Всичко е заради данните, информацията и анализите, които се правят за ситуацията в страната”, каза министърът.

Той заяви, че държавата си е на мястото за всеки гражданин, независимо от етническия му произход и той ще се бъде под нейна закрила.

„Прокуратурата е тази, която посредством разследване дава отговор за причините за нападенията. В това отношение е добре, че целият случай се изясни. Никой в държавата не може да напада друг по каквато и да е причина, независимо дали е национална, религиозна, политическа или друга. Правото на самоопределение е най-силното право и ние го уважаваме. Всеки може да се определи както желае и по начина, по който смята, че трябва да се изразява. Но никой няма право и ние няма да позволим да ни откажат правото на самоопределение, защото ние сме тези, които се чувстваме като македонци, като македонски народ и като граждани на тази държава. Ние сме съставната части на държавата и ние решаваме бъдещето на нашата страна и кои сме по отношение на идентичност. Ще уважаваме правото на самоопределение на всеки, който живее на територията на държава или който идва в нея”, категоричен бе Спасовски.

В РС Македония: България e най-голяма заплаха, а Сърбия e най-голям приятел

Той подчерта, че няма да позволи на никого „да оспорва това право на самоопределение и да обижда нашите граждани”.

Източник: vesti.bg