Майката на намушкания фен: Жив е малкият дявол, можеше и по-зле да е

2

Н ападнатият с нож българин в Северна Македония остава в болница в Скопие. Пред NOVA проговори майката на 29-годишния мъж.

Ексклузивен разказ за всичко, което се е случило в минутите след нападението – от специалните ни пратеници Мариета Николаева и Емил Александров.

29-годишният Драгомир е в интензивното отделение. Вчера е претърпял операция. Състоянието му е стабилно, но тежко, разказа майка му.

След побоя в Скопие: Евродепутати от ГЕРБ-СДС искат реакция от Европа

„Жив е малкият дявол, можеше и по-зле да е”, каза притеснената майка.

Лекарите не препоръчват младият мъж да бъде транспортиран в близките дни, тъй като състоянието му не позволява.

„Полагат грижи”, казва майка му.

Запитана дали са установени нападателите му, тя каза: „Нека оставим дипломатическите власти. Нека официалните власти да движат нещата, аз като майка съм дошла да го видя. След като го видях, вече съм добре, до него съм”.

По думите й е въпрос на време кога ще се случи транспортирането му у нас.

В своя позиция външното ми министерство остро осъди случилото се.

„Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент”, казват от МВнР.

На пресконференция македонският външен министър Буяр Османи призова да не се обвързват отношенията между футболните фенове с тези между България и Северна Македония.

„Анализите на напрежението между феновете го правят нарочно зло и не мислят доброто на отношенията между двете страни. Мога да кажа, че това, което поставиха на Министерството на външните работи на Република България, беше правилно и затова, когато видях съобщението и те бяха много сходни между двете външни министерства и оценявам това като отношения на българската държава, политическите партии, които се опитват да трупат политически точки на базата на напрежение между феновете, повярвайте ми, не мислят доброто нито на Република България, нито на Република Северна Македония, същото и в отношенията между нашите две държави”, каза Османи.

Той припомни, че външното министерство на Северна Македония вече е осъдило инцидентите и е настояло извършителите да понесат отговорност.

„В Република Северна Македония дори не се носят. Смятам, че феновете реагираха така заради някои предразсъдъци към етническата принадлежност на гостите от България. Нито вярвам, че феновете от България са го направили заради някакви системи. Това е начинът, по който работят феновете. Нужно е държавата да вземе всички мерки да го предотврати и да вземе мерки, да установи и накаже тези, които го правят”, каза Османи.

Той припомни, че още преди дни УЕФА определи мача като високорисков. Затова властите са били взели всички солидни мерки за сигурност. А българският министър на спорта уточни, че следващата среща между „Левски” и „Шкупи”, която ще е в България, ще бъде без фенове на македонския отбор. 

Източник: vesti.bg