Лукашенко: Беларус не възнамерява да се намесва в живота на съседни държави

Беларус не възнамерява да се намесва в живота на съседни държави, заяви днес беларуският президент Александър Лукашенко по време на тържествено събитие, посветено на Деня на националното единство, предаде ТАСС.

„Ние не чертаем планове за намеса във вашия (на други държави – бел. ред.) живот. Пожелаваме ви само добро, щастие и мир. Но този свят днес е толкова крехък, че всяко невнимателно движение може да доведе до най-тежки и непоправими последици. Не бихме искали нашите земи отново да се превърнат в сцена на война и милиони наши граждани отново да бъдат убити“, каза той.

Лукашенко добави, че беларуският народ „по същество не може да бъде агресор“. Въпреки това, той заяви, че няма да „чертае някакви червени, жълти, черни или сини линии“ в случай на агресия срещу републиката.

„Тя е там, тази линия – държавната граница! И ние имаме с какво да отговорим. Така че нека да живеем по приятелски, по съседски!“ – призова Лукашенко.

„Няма да има война на територията на Беларус в съвременните условия, но ако се наложи, беларуският народ ще защити земята си до последния човек“, подчерна още беларуският президент.

Лукашенко за пореден път увери, че Беларус не заплашва никого.

„Ние не заплашваме никого и никога няма да заплашваме, това не е наша политика. И обективно не можем да заплашваме никого. Но ние трябва да се защитаваме, независимо дали сме силни или слаби. Това е нашата историческа роля“, каза той. „Ето защо, каквито и да са вътрешнополитическите събития в нашите съседи, хората – поляци, латвийци, литовци, украинци – трябва да разберат, че ние сме най-миролюбивата нация на земята“, увери Лукашенко.

Денят на народното единство е учреден с указ на президента на Беларус през юни 2021 г. Датата на празника е обвързана със събитията от 17 септември 1939 г., когато Червената армия пресича съветско-полската граница, в резултат на което земите на Западна Беларус, които от 1921 г. са под полско управление съгласно условията на Рижкия мирен договор, се обединяват с Беларуската ССР, припомня ТАСС.

Източник: bntnews.bg