"Лудото" петчленно семейство, обикалящо света с малък самолет

0

Д а прекараш повече от година, летейки около света със семейството си в малък едномоторен самолет, е нещо, което повечето хора могат само да си представят.

Но това е реалност за семейство Портърс от Канада, които в момента са на половината път от 14-месечното си околосветско пътешествие, пише CNN.

Иън Портър, който е частен пилот от около четири десетилетия, съпругата му Мишел, дъщерите му Саманта, на 21 г., и Сидни, на 18 г., които също са квалифицирани пилоти, и синът му Кристофър, на 15 г., тръгват от Ванкувър на 15 юни 2022 г. и оттогава „на практика пътуват всеки ден“.

Семейството, което подхожда към пътуването с „нисък и бавен“ темп, вече е посетило около 20 държави, включително Съединените щати, Бразилия, Боливия, Парагвай, Аржентина, Панама, Коста Рика и Хондурас, и е прелетяло над 25 000 морски мили.

Какво е да пътуваш до всички страни в света

Според Иън летенето с едномоторен самолет около света е мечта, „която вероятно е някъде в задните части на съзнанието на всички пилоти“, но той започва да разглежда по-сериозно перспективата преди няколко години, след като се отправя на няколко далечни пътувания за набиране на средства.

Преди няколко години предприемачът в областта на недвижимите имоти, който винаги е копнеел да прекарва повече време в пътувания със семейството си, вижда „прозорец от възможности“, тъй като Саманта планирала да си вземе една година почивка от университета, а Сидни трябвало да завърши гимназия.

Междувременно Кристофър току-що бил преминал дистанционното обучение по време на пандемията, така че знаел, че това е реална възможност, докато съпругата му Мишел била домакиня на пълен работен ден от няколко години.

Убеден, че това е „сега или никога“, Иън бързо се заема да убеди останалите членове на семейството да се решат на тази стъпка. След като всички се съгласили с идеята, пред него остана сложната задача да намери подходящ едномоторен самолет за експедицията.

Иън обяснява, че е искал да лети по правилата за визуални полети – набор от правила, според които пилотът управлява самолет при достатъчно ясни метеорологични условия, за да вижда къде отива, и не е необходимо да подава и да иска одобрение за полетните планове.

Това се отразява на избора на самолет, тъй като повечето самолети, използвани за околосветски пътувания, са по-големи и изискват предварително планирани маршрути, одобрени от ръководителите на полети.

„Намирането на самолет, който да поеме петима души, екипировка за оцеляване и разумно количество багаж, не беше непременно най-лесното нещо“, признава той.

В крайна сметка той попада на Gippsaero GA8 AirVan, модерен самолет, произведен в Австралия, който се предлага за продажба само на кратко разстояние от дома им във Ванкувър.

„Мисля, че това беше знак“, казва той. „Ето го самолетът – или се занимавай с него, или се откажи.“

Иън описва своя едномоторен самолет, който може да превозва до осем души и може да развива скорост 220 км/ч (125 възела) в продължение на пет часа, като „спортен автомобил за небето“.

„Можете да го натоварите с вещи“, казва той. „Единственото нещо, което не прави, е да се движи много бързо. Така че той се вписва добре в начина на движение- „ниско и бавно“. Това е идеалният самолет за тази мисия.“

Докато Иън изпълнява ролята на главен пилот, Саманта и Сидни са негови втори пилоти, съпругата Мишел отговаря за здравните документи и визите, както и за „ежедневните нужди“, а Кристофър се грижи за оборудването на камерите им, когато не учи дистанционно.

„Приятелите ми смятат, че сме малко луди, заради това, което правим, но определено си заслужава“, казва Саманта, която получава квалификация за пилот още през 2021 г., по същото време като сестра си и колежката си Сидни, която е втори пилот.

„Очевидно е, че има малки семейни пререкания. Но имам чувството, че това се случва дори когато си у дома и всъщност не се случва нищо толкова интензивно“.

Те казват, че в момента летят средно по около час на ден и твърдят, че вече са кацнали на повече от 160 различни летища.

„Не сме планирали нищо прекалено, защото има толкова много променливи“, добавя Иън и обяснява, че „винаги са на милостта на времето“.

„Много е трудно да се планира прекалено напред. Нямаме фиксирана програма и нямаме фиксирани места, към които всъщност се насочваме. Просто следваме много общ маршрут.“

По време на пътуването семейството има за цел да съберат 1 милион долара за SOS Детски селища – международна благотворителна организация, насочена към подпомагане на деца в над 130 държави, лишени от родителска грижа, и на семейства в риск.

„Освен че това е страхотно семейно приключение, искахме да направим така, че то да има смисъл“, обяснява Иън.

Фактът, че са успели да отделят цели 14 месеца, за да осъществят пътуването, е бил изключително полезен, тъй като това означава, че ще имат време да се насладят на забележителностите по пътя, без да се чувстват така, сякаш трябва да бързат. Семейството е нощувало в различни къмпинги, хостели и хотели, а понякога е било приютявано за нощувка от някои от тези, които са следили пътуването им. Те дори прекарват Коледа на Галапагоските острови.

„Ние не се състезаваме“, казва Иън. „Не ни се налага да тръгваме от някъде и да стигаме някъде другаде в определен ден. Защото тогава се взимат лоши решения.“

„Да бъдем част от и да подкрепяме нарастващата увереност на децата ни като пилоти и любители на приключенията е невероятно“, казва Мишел за CNN Travel по имейл.

По време на полета до нос Хорн, известен като „южния край“ на Южна Америка, миналата година Саманта казва, че наистина е започнала да оценява колко невероятно постижение е било и ще продължи да бъде това пътуване за всеки от тях.

„От абсолютния връх, най-северната част на Северна Америка до абсолютната най-южна част и това, което наричат „края на света“,“ разказва тя.

„Мислех си: „Уау, това не само е толкова готино, но е и толкова впечатляващо. Постигнали сме нещо толкова невероятно като семейство. И това е само началото.“

За Иън прелитането през пожарите в амазонската дъждовна гора е особено вълнуващ момент, макар и по съвсем различни причини.

„Видяхме Амазония в пламъци от първа ръка“, казва той с тъга. „Искам да кажа, че това беше абсолютно поразително. Бяха близо четири часа и половина твърд полет през дима, наблюдавайки как пожарите горят във всички посоки.

„Това са неща, за които четеш във вестниците и за които мислиш интелектуално. Но да го видиш в действителност е просто различно преживяване.“

Семейството признава, че пътуването е имало и трудни моменти, а комбинацията от почти постоянно движение и необходимост да се справят с толкова много различни фактори, включително логистиката на летището, както и опитите да останат здрави, понякога е дала своя резултат.

„Това беше истинско изпитание за това как да се чувстваме комфортно с дискомфорта в известен смисъл“, казва Саманта. „През последните седем месеца преживях повече неща, отколкото някога съм преживявала през живота си или съм очаквала да преживея.

„Различен климат, различни култури и различни места. Това беше голямо предизвикателство.“

Едно от най-големите предизвикателства, с които са се сблъскали, е бюрократичният процес, свързан с летенето с малък самолет в толкова много различни държави, като например разрешителни за полет и визи.

„Когато пристигнеш на летището, на практика си на тяхна милост“, казва Иън и добавя, че понякога преминаването през всички стъпки на земята след кацане в дадена дестинация може да отнеме до три или четири часа.

Въпреки това той е изключително впечатлен от начина, по който „екипажът“ се е справил с всичко, и отбелязва, че зрителите са коментирали колко добре работят всички заедно, както на борда, така и на земята.

„Много хора си мислят, че когато летиш по света с частен самолет с един двигател, си на луксозно пътуване, отсядаш в петзвездни квартири и ти носят багажа“, добавя той.

„Искам да кажа, че можеш да го направиш. Но ние правим всичко сами. Всички се обединяват. Влизаме и се справяме.“

Мишел изтъква, че авиационната общност им е оказала огромна подкрепа и помощ по време на пътуването.

„Срещнахме най-невероятните хора“, допълва тя.

Понастоящем са в Белиз, а след това вероятно ще се отправят към Гватемала, преди да отлетят за Мексико. След това планират да летят до Източна Канада, преди да прекосят Северния Атлантически океан през Гренландия, Исландия и след това през Европа.

Оттук вероятно ще прелетят през Египет, Близкия изток, Индия и Япония, въпреки че казват, че точният маршрут „винаги ще се променя“.

По темата

Източник: vesti.bg