Лондон: Снаряди с уран за Украйна, Путин: Русия ще реагира

57

Р уският президент Владимир Путин каза, че Русия ще бъде „принудена да реагира“, ако Обединеното кралство изпрати в Украйна снаряди с обеднен уран, предава Би Би Си.

Той обвини Запада, че дава оръжия с „ядрен компонент“.

Обединеното кралство обаче потвърди, че ще предостави на Киев бронебойните снаряди заедно с танковете „Челинджър“ 2.

Руски генерал: Това е голяма заплаха за руските войски

Обедненият уран „е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия“, заяви британското Министерство на отбраната.

„Британската армия използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира. Независими изследвания на учени от групи като Кралското общество са оценили, че всяко въздействие върху личното здраве и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран вероятно е слабо.“

Бившият танков командир от британската армия и експерт по химическите оръжия полковник Хамиш де Бретон – Гордън, подчерта, че коментарите на Путин са „класическа дезинформация“.

Полша праща на Украйна още 60 танка, освен „Леопард 2“

Той добави, че е „смешно“ да се предполага, че снарядите с обеднен уран са свързани по някакъв начин с ядрените оръжия, които използват обогатен уран.

Обедненият уран е това, което остава след обогатяването на естествения уран. Той е слабо радиоактивен в твърдата си форма, но е много тежък – 1,7 пъти повече от оловото и се използва за бронебойни снаряди.

Обикновено обедненият уран е само във върха на снаряда, който обаче се разпада при удар заради високата температура и резултатът е токсичен и слабо радиоактивен прах.

Стандартните експлозиви също са токсични. Според доклад на ООН снарядите с обеднен уран могат да причинят дразнене на кожата, бъбречна недостатъчност и да увеличат рисковете от рак. Химическата токсичност на обеднения уран се счита за по-важен проблем от възможните въздействия на неговата слаба радиоактивност.

Източник: vesti.bg