Ленор, Катарина, Елизабет и Виктория: Четирите принцеси престолонаследнички на Европа

0

Л еонор Испанска, която във вторник, в деня на пълнолетието си, ще се закълне във вярност към Конституцията, е една от четирите принцеси престолонаследнички в Европа, предаде АФП. Другите три са в Нидерландия, Белгия и Швеция.

Леонор де Бурбон носи титлата принцеса на Астурия. Тя е най-голямата дъщеря на крал Фелипе Шести и кралица Летисия. На осем години Леонор стана престолонаследничка на Испания. Тогава абдикира дядо ѝ Хуан Карлос. 

В Испания престолонаследник става най-възрастният син на монарха. Тъй като Леонор няма братя, тя трябва да наследи трона. За последен път Испания е имала монарх жена през 19-и век. Тогава кралица е Изабела Втора (1833-1868).

През септември Леонор започна военното си образоване, което ще продължи три години. 

Катарина Амалия, Оранска принцеса и престолонаследничка на Нидерландия, е най-голямата от трите дъщери на крал Вилем-Александър и кралица Максима. Родена е на 7 декември 2003 г. През 2013 г. е обявена за престолонаследничка. Тогава баща ѝ заема престола на страната. От 1983 г. най-възрастното дете на нидерландския крал наследява трона, независимо от пола си. 

Кралската двойка и децата ѝ живеят в Хага. Принцеса Катарина Амалия учи в университета в Амстердам. Заради получени заплахи през 2022 г. престолонаследничката вече не живее в общежитие. 

Елизабет, херцогиня на Брабант и престолонаследничка на Белгия, е родена на 25 октомври 2001 г. Тя е най-голямата дъщеря на крал Филип и кралица Матилда. Обявена е за престолонаследничка през 2013 г. 

Правото на първородното дете е прието в Белгия през 1991 г. Елизабет ще бъде първата жена на трона. От 1830 г. всички монарси на страната са били мъже. Монархията в Белгия има символични и представителни функции. 

Виктория, херцогиня на Вестерготланд и престолонаследничка на Швеция, е родена на 14 юли 1977 г. Тя ще наследи баща си крал Карл XVI Густав и ще стане първата жена монарх на страната за последните триста години.

Принцеса Виктория има брат – принц Карл Филип, и сестра – принцеса Мадалена. Принцеса Виктория е много популярна сред шведското общество.

През 2010 година принцесата се омъжи за своя бивш треньор. Двамата имат две деца – Естел, родена през 2012 г., и Оскар, роден през 2016 г. 

По темата

Източник: vesti.bg