Левски ще почете 80-годишния юбилей от рождението на легендата на клуба Георги Аспарухов-Гунди със специална графика

Футболен клуб Левски ще почете 80-годишния юбилей от рождението на легендата на клуба Георги Аспарухов-Гунди със специална графика, обявиха от ръководството на „сините“.

„Скъпи левскари, броени дни ни делят от 4 май – датата, на която ще отбележим един 80-годишен юбилей. Този на великия, неповторим, непрежалим, незабравим, недостижим Георги Аспарухов. а да почетем паметта на великия голмайстор и годишнината от рождението му, сме подготвили специална графика, която ще съпътства всички инициативи, свързани с честването ѝ. В нея по деликатен и леко загадъчен начин са представени най-значимите мигове в кариерата на Гунди. От днес до следващия четвъртък всеки ден ще разкриваме един по един новите детайли. Първият от тях e „сърцето“ на графиката – гордият лик на Георги Аспарухов, положен върху венец с надписа „Herois Nao Morrem“, се казва в съобщение на клуба.

„На 30 юни 1971 година Георги Аспарухов загива в тежка автомобилна катастрофа. Научил за трагичната кончина на Гунди, неговият велик съвременник и уважаван противник – легендарният португалец Еузебио, изпраща съболезнователен адрес, придружен с изкусно изработен дървен венец. На него, в долната част, е изписан текстът „Herois Nao Morrem“ (Героите не умират). За съжаление, поради комунистическия режим в България тогава, венецът така и не стига до семейството на Аспарухов и дълги години то не знае за огромния жест от страна на „черната пантера“ в знак на уважение към символа на Левски. Едва през 2019-а, близо 50 години след смъртта на непрежалимия Гунди, съпругата му Лита успява за първи път да се докосне до венеца, изпратен в памет на любимия ѝ. Днес венецът е намерил гордо своето място в клубната експозиция на стадион „Георги Аспарухов“! Всеки, който има желание, може да се докосне до тази невероятна частица от историята, събрала в себе си едновременно величие, драма и красота . . . 80 години Георги Аспарухов!“, заявиха още от футболния клуб.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *