Кьовеши: Българският офис на европейската прокуратура е за пример

3

Б ългарският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример. Tова каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

„Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук“, добави Кьовеши. Тя отчете, че е необходимо да бъдат назначени още европейски делегирани прокурори от България, за да се запълни съставът. Кьовеши отбеляза и нуждата от полицейски служители, които да подпомагат работата на делегираните прокурори у нас.

Лаура Кьовеши е на посещение у нас

Eвропейският главен прокурор посочи, че на срещата с премиера Денков и вицепремиера Габриел са обсъдили три теми – доизграждане на офиса на Европейската прокуратура в България, компетенциите на Европейската прокуратура, засягащи борбата с организираните престъпни групи, както и увеличаване на правомощията на институцията по отношение на санкциите срещу Русия. 

„Поздравявам властите в България, че се присъединиха към френско-германската инициатива за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура да разследва заобикалянето на санкциите срещу Русия“, каза Лаура Кьовеши.

Тя добави, че към момента институцията има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на тези санкции от страна на държави членки на ЕС. Според нея, за да се промени това, трябва да се направят две неща – да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg