Къщата на Петър Дънов се руши (СНИМКИ)

27

К ъщата на философа и мислител Петър Дънов, и на Георги Димитров, основна фигура на международното комунстическо движение, се нуждае от спешна реставрация.

За това алармираха от организациите Фондация „Георги Димитров“, Български антифашистки съюз и Общество „Бяло братство“ на пресконференция в Съюза на българските журналисти.

Източник: БТА

Къщата близнак на ул. „Опълченска“ 66, в която Дънов и Димитров са живели, от 30 години се разпада, заяви Евгений Белий, председател на Българския антифашистки съюз. В южната част на имота е живял Петър Дънов, а в северната част – Георги Димитров. Те физически са една сграда, като имотът е частна държавна собственост.

През 1972 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение, припомни Белий. Къщата е управлявана от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв начин и има опасност сградата напълно да се разруши, каза председателят на антифашисткия съюз. 

Източник: БТА

Руска Дучева, пълномощник на Общество „Бяло братство“ заяви, че работи по казуса от началото на 2022 година. Тя каза, че са внесени документи в Министерството на културата за предоставяне на управлението на къщата на трите организации, както и за извършване на авариен ремонт.

Проблемът, по думите на Дучева, е, че покривът на къщата в северния близнак е сцепен, има теч, който влиза в стаята, в която е живял Георги Димитров. Ако не се вземат мерки, има риск къщата напълно да се разруши.

Идеята на организациите е да бъдат възстановени къщата музей на името на Георги Димитров в северната част на имота, а в южната – на Петър Дънов, и двете да функционират като културно-информационен център.

Източник: vesti.bg