Куюмджиев прогнозира края на ТЕЦ с въглища  в България

19

„Въглищното производство в ТЕЦ-овете ще отпадне до 2026 г. чисто пазарно. Причината е, че цената на тока се стабилизира около 200 лева за мегаватчаса. Стойността на „зелените“ сертификати е по 300 лева. В момента ТЕЦ-овете губят десетки милиони на ден, които ние, гражданите, плащаме. Частните ще отпаднат първи“.

Това каза за „Денят на живо“ по NOVA NEWS Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката.

ЕК одобри 1,2 млрд. евро за справедлив преход в България

По думите му ТЕЦ-Марица трябва да работи на мощност около 30%, за да може да се включва като резервен.

„Териториалните планове са написани като пожелателен документ. Там има много неща, които евентуално ще се случат за в бъдеще. Заложени са основни елементи. Първият е създаване на държавна компания за рекултивация на мините, която да наеме енергетици за определен период от време – 5-7 години. Второто е създаване на нови ВЕИ мощности, чрез финансиране от ЕС. Брюксел ще плати на някой да притежава централа, за която няма да даде пари. Ако става дума за частни инвестиции, става страшно, просто ще се усвоят едни пари. Централите на биомаса могат да работят, ако имат контролиран източник, чрез който да се гори газ, за да се произвежда ток“, обясни Куюмджиев. 

COP28 постигна историческо споразумение за преход от изкопаемите горива

Според него предприятия за производство директно на зелен водород не са възможни, защото засега може да се произвежда само с електролиза.

„Трябва да произведеш ток, за да добиеш водород. Изплащането на такава инвестиции отнема около 10 години. След това разходите за слънчева централа са минимални. На 20-тата година се сменя инсталацията. ЕРП-тата ще минат на свободния пазар и ще бъдат компенсирани, за да продават ток по регулирана цена. Фондът за сигурност на енергийната система ще плаща на дружествата няколкостотин милиона на месец. През 2026 г. всички излизаме на свободния пазар“, посочи Куюмджиев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *