Красиви умове: Световна титла и медали за наши ученици

Седмокласникът Калоян Гешев защити за пореден път световната си титла по скоростна калкулация на Олимпиада по умствени спортове, която се проведе онлайн. Само преди няколко седмици заедно с трима съотборници от отбора по математика на 125-то училище в София Калоян завоюва сребърен и бронзов медал на международната олимпиада по математика за ученици до 15 години в Туркменистан.

Още от 3-4 годишна възраст Калоян започва да пише големи числа с тебешир на детската площадка. В първи клас вече умее да умножава и дели с двуцифрени числа на ум, а сега вече е седми клас и е трикратен шампион по умствена скоростна математика.

„Занимавам се със скоростна калкулация от близо 5-6 години, като в тази сфера, само за 4 години, съм натрупал доста постижения и то не толкова много, колкото е тежестта им“, разказа Калоян Гешев, световен шампион по скоростна калкулация.

На финала Калоян влиза в надпревара с участици от Индия, Сърбия и ОАЕ. Той решава 24 задачи за време от 20 сек. до 1 мин. за всяка и то на ум. В началото на месеца Калоян заедно със съотборниците си се състезава в Туркменистан с малки математици от още 10 държави, сред които Русия, Китай, Катар и Турция.

„Задачите бяха 5 за пет часа. Те бяха трудни и имаше материал, който не беше за нас, но ние се преборихме с тях“, каза Никола Василев, сребърен медалист.

Всеки от тях обича различен дял от необятната наука – Калоян харесва алгебра, Борислав и Никола комбинаторика, а Ивайло е любител на геометрията. Разностранните им интереси се пресичат в приложната математика.

„Начинът на мислене се изгражда именно в тези области, които по-рядко присъстват в училищния курс“, отбеляза Мадлен Христова, ръководител на отбора.

За младите умове следват още много състезания и още много възможности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg