Костадинов: Ще направим всичко необходимо, за да защитим нашите сънародници в РСМ

5

„Възраждане“ ще направи всичко необходимо, за да защити нашите сънародници в Република Северна Македония. Това заяви в профила си във Фейсбук лидерът на партията Костадин Костадинов. Повод за коментара му е нападението срещу председателя на Сдружението на българите „Шемето” в Струга Бекир Кадриески, предаде БТА.

Костадинов посочва, че Кадриески е част от общността на торбешите – македонските българомохамедани.

„Бекир няма българско гражданство, защото т.нар. българска държава го кара да докаже, че е българин, а пък той, освен че няма такива документи, е и мюсюлманин, което на практика го обрича никога да не получи български паспорт“, коментира Костадинов.

Побоят над Бекир и цялата верига от невиждани от Втората световна война насам репресии

над българите са пряка последица от вдигнатото вето над преговорния процес с Македония“, допълва лидерът на „Възраждане“.

Костадин Костадинов заявява, че по време на посещението си в германския Бундестаг ще постави този проблем пред германските депутати.

„Няма да спрем, докато не получим пълни гаранции за правата на нашите сънародници в Македония и подкрепа от нашите „партньори“ в ЕС“, допълва Костадинов.

В информация на българското външно министерство, публикувана на сайта на ведомството, се казва, че към момента се изясняват фактите около случая и дали той е в резултат на престъпление от омраза. 

ГЕРБ осъди „непровокираното насилие срещу наш сънародник в Република Северна Македония“

„Мръсен българин“: Пребиха съпредседател на сдружение на българите в РСМ

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *