Косово: Сърбия е подготвяла убийството на Курти в Скопие

3

К осовският премиер Албин Курти заяви, че по време на срещата, която е имал със сестринските социалистически партии в Скопие, е получил информация за „многобройни заплахи от лица и структури, които имат корени в официален Белград“, съобщава Радио-телевизия на Косово (RTK) и добавя, че „има информация за опит за убийство на Курти“.

„Когато дойдох в Скопие, не се почувствах застрашен, но видях, че има много полицейски сили, които се притесняваха от срещата, която проведохме, на която представителят на Германската социалдемократическа партия Ларс Клингбайл беше специален гост“, каза Курти, според РТК. Медията съобщи, че „надеждни източници от институциите за сигурност на Косово“ са им казали, че веднага след заседанието на Съвета за сигурност на ООН са получили информация, че „Сърбия се опитва да убие Курти в Скопие“.

На свой ред МВР на Северна Македония реагира, че не е имало опити за убийство, съобщи Косово онлайн. Говорителят на МВР Тони Ангеловски в изявление за „Телеграф“ увери, че не е имало опит за убийство на Курти.

„Информираме ви, че по време на посещението на косовския премиер Албин Курти в Скопие не е имало опити за неговото убийство. Що се отнася до сигурността по време на посещението на премиера Курти, тя беше организирана според предварително определени правила и оценки за сигурността“, каза Ангеловски, цитиран от сръбския в. „Данас“.

Курти каза пред репортери след завръщането си от Скопие, че се е чувствал в безопасност там, въпреки заплахите „от лица и структури, които имат корени в официален Белград“. 

Видеото е архивно: „Косово: Ако Вучич влезе в страната без разрешение, ще бъде задържан“

Източник: vesti.bg