Корнелия Нинова: Големият губещ на тези избори е ГЕРБ

13

И зключително доволни сме от резултатите, заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова след втория тур на местните избори.

Тя посочи, че до този момент имат 71 кметове при 57 на предишните местни избори. Категорично повишаваме броя на кметовете си и сме втора политическа сила по брой кметове, заяви Нинова. По-късно тя отчете, че кметовете са 72-ама, предвид резултатите в Панагюрище. 

„Печелим четири областни града – Шумен, Разград, Русе и Силистра“, обяви Нинова. „Увеличаваме и броя на гласовете за общински съветници, т.е. партийния вот, с около 50 хил. гласа“, каза още тя. 

„За нас това е изключителен успех. Ние сме, не знам дали единствената, или може би с ДПС сме двете партии, които повишаваме на тези избори гласовете си и за партията, и като брой кметове в страната“, посочи Нинова. 

„Изчакваме София с нетърпение“, коментира тя. Нинова поздрави Ваня Григорова, че е направила „хубава кампания, жива, истинска, в срещи с хората“.  

Големият губещ на тези избори е ГЕРБ, смята председателят на БСП. Нашата цел, която сме поставили още в началото на кампанията – обединение „всички срещу ГЕРБ“, започва да се случва и този модел започва да се разгражда, но това е само началото, чака ни още много работа, добави тя.

Помолена да коментира думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за коалициите на местно ниво и за „нова сглобка“, Нинова каза, че всички знаят какви коалиции са направили, защото те са публични. Естествено, че работихме и с „Продължаваме промяната“, и с „Възраждане“ на други места, и с представители на други партии, посочи тя. Висше качество в политиката е да умееш да правиш съюзи, ние го направихме и резултатът е този, отбеляза Нинова.

Борисов: Имаме двойно повече гласове и общински съветници от ПП-ДБ

Не знам защо Борисов се изненадва от това, ние никога не сме го крили, не сме правили тайни съюзи или сглобки, всичко е открито, принципно и политическо, заяви още лидерът на БСП. На този модел на управление в последните години трябва да се сложи край, допълни тя.

Председателят на БСП обяви, че ще внесат вота на недоверие към кабинета „Денков“. Какво ще се случи с „некоалицията“, си е тяхна работа, наша работа е още в първите дни на новата сесия на парламента да внесем вот на недоверие за национална сигурност и отбрана, заяви тя. Нинова посочи, че „Възраждане“ дават подписите си, а мотивите отдавна са готови, така че в първите дни внасяме вот на недоверие, нека партньорите в „сглобката“ да решат как да се държат, дали да одобрят този вот, или не, добави тя.   

За бюджета за 2024 г. Нинова коментира, че БСП е опозиция на „сглобката“ и няма как като опозиция да подкрепи бюджета, особено толкова рестриктивен, какъвто се очертава този за 2024 г. Тя обаче посочи, че могат да правят предложения между първо и второ четене. По думите ѝ ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) не е достатъчно голям, инфлацията, макропоказателите на бюджета не са добре. Оттук нататък обаче е важно как парите, с които разполагаме, ще се разпределят, посочи тя. За нас има две ключови неща – в идващите тежки зимни месеци да се гарантира икономиката, за да има работни места и да се произвежда БВП, и да се насочи към социално подпомагане на онези, които няма да могат да се справят в идващите зимни месеци, отбеляза Нинова.  

По темата

Източник: vesti.bg