Коритото на река Марица в Пазарджик се е превърнало в джунгла и трябва спешно да се почисти

Коритото на река Марица в Пазарджик се е превърнало в джунгла от саморасли върби и тополи, които пречат на оттичането на водата и трябва да бъдат премахнати, и то спешно, според местните жители.

Хората в Пазарджик още помнят 2005 година, когато заради проливни дъждове и непочистеното корито, реката наводни част от града и разруши едно от мостовите съоръжения.

Иван Тошев: „Според мен трябва един по-сериозен дъжд и тука ще стане наводнение както преди няколко години. Така, че ако кмета си гледа работата както трябва ще се постигнат нещата. Опасно е за близките блокове тука и за хората, които живеят, защото като излезе реката извън коритото става вече лошо.“

БНТ: Как ви се вижда състоянието на коритото на река Марица?

Ваня Алексиева: Еми как ми се вижда, че е пълно с боклуци. Няма кой да го изчисти. Крие ли това някаква опасност? Ми крие разбира се. Ако дойде повече вода и какво става. Така ли е било винаги? Ми мога да кажа, че т както се помня почти все е така никой не чисти.

Михаил Кайтазов: То не е пипано от много време и доколкото имам информация това е на общината задължение от мост Атлантик до края там на Острова и би трябвало да се отделят средства за да не стане някакво повторение от преди години, когато тоя мост падна.

Общината обаче твърди, че е с вързани ръце заради бюрократични спънки.

Петър Куленски, кмет на община Пазарджик: Община Пазарджик не разполага с валидно комплексно разрешително за почистването на речното корито.

Според „Басейнова дирекция“ всички участъци от коритото, които трябва да се почистят попадат в рамките на корекцията на реката. В тези случаи Законът не предвижда разрешително.

„Тоест в този случай ние с едно писмо, в момента го изготвят колегите, ще уведомим кмета за последващите действия. Като единствено той трябва да уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите за инвестиционното намерение и може да започне почистването на храстовата и дървесна растителност“, каза Васил Узунов – директор на „Басейнова дирекция“ – Пловдив.

Според експерта, в момента нивото на река Марица край Пазарджик не крие опасност:

„В момента няма тревожни участъци, които да има предпоставка за наводнение или някакви други щети.“

Въпреки това, хората се притесняват от валежите през последните дни и се надяват коритото на реката да бъде почистено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg