Комисията по отбрана разглежда ветото на президента за БТР-ите за Украйна

0

В етото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна ще бъде разгледано от ресорната Комисия по отбрана. На актуални въпроси за политиката за отбрана ще отговаря и министър Тодор Тагарев.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и.

Денков: Президентското вето е абсолютно излишен жест

В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Ивайло Мирчев за ветото на Радев: Политическо лицемерие, без релевантни мотиви

Реакциите на ветото бяха почти еднополюсни. Председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков заявиха, че то ще бъде отхвърлено, а премиерът определи хода на президента като „излишен жест“.

От БСП обявиха, че ще подкрепят ветото при гласуване в пленарна зала, а вицепрезидентът Йотова коментира темата с думите, че има вяра на Радев що се отнася до национална сигурност, а не на политиците.

ЕК: Целта България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината остава

Тъжна тенденция: Ето доколко българите са запознати с промените в Конституцията

Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за насилие на протеста в София

Източник: vesti.bg